torsdag den 23. marts 2017

A Reader's Utopia: BUDAPEST. Írók Boltja


For læsere findes der mange drømmelande: både dem som vi hengiver os til i de bøger, vi læser, og dem som vi fysisk kan træde ind i. I bøger kan vi for en stund leve i parallelle universer - vi kan stifte bekendtskab med utallige steder og karakterer, og vi kan grine, græde og forelske os i dem. Det er én slags drømmeland for mig. En anden slags er bogbutikker. Her kan vi vandre langs bogreolernes hylder, læse en bagside her, skimte i en bog der, mens et uendeligt antal døre blot venter på at blive åbnet. En bogbutik er et mulighedernes rum, og måske er det derfor, de forekommer så spektakulære. 
I denne serie af indlæg vil jeg fremvise nogle af de litterære drømmelande, jeg støder på, og som jeg vil anbefale enhver læser at tage forbi, hvis muligheden byder sig. På en af Budapests største boulevarder, Andrássy út (nummer 45), ligger denne perle af en bogforretning. Írók Boltja, hedder den, og afslører med den smarte font over indgangen overhovedet ikke, den klassiske stil og bogkærlighed, som hylderne indenfor vidner om. 

To unge ekspedienter hilser venligt og på engelsk, da jeg træder ind. Forretningens stamkunder er nemlig hovedsageligt internationale studerende. På trods af det, er underetagen udelukkende ungarske bøger og bøger oversat til ungarsk. Det er dog let at regne ud, hvorfor de internationale studerende flokkes om forretningen, som ofte arrangerer oplæsninger, litteraturarrangementer mm. Stemningen er afslappet og rolig. I hjørnet er der placeret to tunge lænestole, begge optaget, og overalt vidner de små kroge om hygge og nærvær. Selvom ungarsk er uforståeligt for mig, lader jeg både øjne og fingre glide henover  bogryggene, mens jeg går på opdagelse. 

Forretningen er ikke stor, men pladsen er udnyttet til dets fulde. Reolsystemet i flot mørkt træ og de mange stiger, som kører på spor, vidner om en organiseret orden og et system, mens bogstakkene, som hober sig op på toppen af reolsystemet, de tape-opklistrede billeder på væggen og et gammeldags, slidt ur vidner om en ro og afslappethed omkring udseende. Det er let at falde til her. Jeg bevæger mig op på første etage, hvor den engelske afdeling er. I hjørnet sidder en kvinde og læser uforstyrret ved et bord. Afdelingen tilbyder lidt til enhver smag, og rummet er åbent med plads til de mange arrangementer, som bliver afholdt her. Det er let at føle sig tilpas, og da jeg forlader forretningen, er det kun med et ønske om at vende tilbage en dag. 
ENGLISH BELOW
__________________


If you're a reader, dream worlds are not uncommon to you. In fact, readers can escape into two kinds of dream worlds: the ones we surrender to in the books we read, and the ones we can physically step into in the shape of book stores. In books we can live, at least for a while, in parallel universes - experience new places and  meet new people, and we can laugh, cry and fall in love with them. This is the first kind of dream world. A second kind is the book store. Here we get to wander between shelves and shelves of books, read the backs and flip through the pages, while an infinity of doors are just one small choice away from being opened. A book store is a space of possibilities, and maybe that's why they are so spectacular. In this series of posts I will share some of the most magnificent bookstores I've been to. I hope you'll like them all just as much as I did! 

7 kommentarer:

 1. Er du vimmerbimmer den forretning ser flot ud!

  SvarSlet
 2. Jeg skal jo til Ungarn til sommer! Jeg glæder mig allerede til at se de mange bøger med mine egne øjne og fingre. :)

  SvarSlet
 3. Det ser helt vidunderligt ud!

  SvarSlet
 4. Hvor ser den bare idyllisk og hyggelig ud! :D

  SvarSlet