torsdag den 27. august 2015

Secret Garden af Johanna Basford

Secret Garden af Johanna Basford er en noget anderledes bog, end dem jeg sædvanligvis læser og anmelder her på bloggen. Med undertitlen "An Inky Treasure Hunt and Colouring Book" fremstår den som en malebog henvendt til børn, men den er faktisk ligeså meget, hvis ikke ligefrem mere, rettet mod et voksent publikum. 


De første sider består af en lille introduktion og velkomst, før blækeventyret går i gang. Bogen i sig selv er noget af det smukkeste, og er utrolig indbydende fra den første side. Svulmende  blomster strækker sig mod himlen, snoede grene boltrer sig mellem hinanden, sommerfugle gemmer sig mellem bladene, og hist og her ses en lille bille i græsset eller et egern i træerne. Alt sammen er udført i den skarpeste sorte pen og er så detaljeret, at det næsten er overvældende at skulle starte et sted.Tiden forsvinder, uden man ænser det, når man sidder med denne bog mellem hænderne. Første dag sad jeg i stilhed og farvede, og der gik ikke lang tid, før jeg slappede helt af og bare lod mine tanker vandre. I en verden, hvor stilhed næsten ikke eksisterer længere, og hvor sociale medier konstant udfylder de tomrum og ventetider, hvor vi normalt ville få tid til at stoppe op, er det dejligt at finde ind til den ro igen. Jeg ser bogen som noget hyggeligt, men også som et værktøj til at koble af fra en travl hverdag. På mange måder tror jeg, at stilheden og den ro der er i at farvelægge den eventyrlige have, er meget sammenlignelig med den form for meditation, der er knyttet til mandalaen. 
Undervejs opfordrer Johanna til at man selv tegner videre på hendes streger, og på den måde bliver haven meget hurtigt ens egen. Hele bogen er gennemført, og i takt med at farverne gør flere og flere blade levende, bliver bogen bare hyggeligere og hyggeligere. 10 kommentarer:

 1. Jeg har også været rigtig glad for den, især til at koble af i eksamensperioden :) den ro hjernen får til at lade op mens man farvelægger, er virkelig guld værd, når man er ved at fortvivle over tung teori og skriveblokade :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nøjagtigt! Jeg tror virkelig, at malebøger er undervurderede af mange. Det virker jo så simpelt, men det giver virkelig meget ro.

   Slet
 2. Åh, den gad jeg virkelig godt eje. Netop dén malebog virker helt perfekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den virkelig også! Jeg fortryder dog, at jeg ikke købte Enchanted Forest i stedet. Jeg kan forstå, at man ikke selv skal tegne videre i den, og jeg har erfaret, at hver gang, jeg pludselig selv skal igang med den sorte streg, så ødelægger det lidt den ro, som jeg får ved ellers at farvelægge. Men det er selvfølgelig meget forskelligt, og det er sikkert også sundt med et lille kreativt outlet fra tid til anden.

   Slet
 3. Jeg har set dem før og vil virkelig gerne have en men jeg har et par andre malebøger herhjemme som jeg ikke rigtig får lavet noget i så derfor har jeg sagt nej til mig selv.

  De er så smukke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forstår jeg godt. Jeg synes alle malebøger er ekstremt tiltrækkende. Jeg får altid lyst til at farvelægge alt, der kan farvelægges. Men jeg ved også godt, at det ikke er altid, at man faktisk får det gjort. Både fordi man måske har andre ting, man også gerne vil gøre, men også fordi det i virkeligheden er en meget ensformig beskæftigelse.
   Jeg har min malebog og farveblyanter liggende i stuen, så hvis jeg om eftermiddagen falder sammen i sofaen, er det let lige at række ud efter den. Eller hvis min kæreste tænder fjernsynet og ser noget, jeg i virkeligheden ikke rigtig interesserer mig for, så er det perfekt at sidde og farvelægge samtidig, fordi man på en måde stadig er social.
   Men jeg forstår hvertfald godt, hvorfor det sker at man ikke rigtig får dem brugt.

   Slet
 4. Hvor er det sjovt, at du anmelder netop den bog! For en måneds tid siden var jeg nemlig forbi boghandleren i min søgen efter en sådan malebog, og jeg endte med at tage hjem med lige præcis den. Jeg er rigtig glad for at min og har blandt andet farvelagt de tre motiver, du viser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er også så utrolig smuk. Jeg forstår hvertfald godt, at det var den, du endte med at tage med hjem!
   Det lyder vel nok hyggeligt! Jeg tror det kunne være så sjovt, at sammenligne de farvede motiver med andres. Bruger du farveblyanter eller tus?

   Slet
 5. Jeg er virkelig også glad for min :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt! Hvornår bruger du den mest? Sætter du tid af til det, eller bruger den mest, mens der også sker noget andet? Jeg synes virkelig, det er noget af det hyggeligste.

   Slet