søndag den 11. januar 2015

Zadig eller skæbnen af Voltaire


Jeg indrømmer gerne, at navnet Voltaire længe, hvis ikke altid, har virket afskrækkende på mig. Hans værker og hans navn har overlevet 250 år, og han rangerer stadig blandt de helt store europæiske forfattere. Jeg troede, at Voltaire var lig med tørre, komplicerede fortællinger, præget af de mange års gang gang, og jeg blev overrasket, da det eksakt modsatte viste sig at være tilfældet. 

Zadig eller skæbnen foregår i Babylon og følger den kløgtige, retfærdige og smukke Zadig igennem 19 kapitler. Hvert kapitel består af sin egen lille historie, men sammen går de op i en større enhed. Uheldet følger lige i hælene på Zadig, og for hvert kapitel undrer han sig mere og mere over de udfordringer, skæbnen byder ham, og hans tvivl på den retfærdighed, som han lever efter, vokser sig langsomt større. Alligevel fortsætter han på sin vej mod lykken. Zadigs rejse springer i samfundets forskellige lag, og portrætterer både rig og fattig og ondt og godt, samtidig med at stilen er let og humoristisk.

"Der var engang et sandkorn der beklagede sig over at være en lille upåagtet bestanddel af ørkenen; i løbet af nogle år blev det til en diamant, og den er nu den smukkeste prydelse i Kongen af Indiens krone"

Hvert kapitel indeholder en mindre morale. Nogle af dem er tydelige, andre svære at få øje på, nogle er sørgmodige, andre bidende ironiske. Fælles for dem er, at de på den ene eller anden måde rører ved et af de to begreber skæbne og tilfælde. De to samme begreber, som Zadig forsøger at forstå i sin jagt på lykke i livet. Værket er på ingen måde moraliserende, måske på grund af dets form; de mange udfordringer og den dryppende satire skaber en eventyr- eller fabellignende fortælling, hvor moraler hører hjemme. 

Zadig eller skæbnen er en sjov og hurtiglæst roman. Den bæres af et eventyrligt plot og et let og elegant sprog. Den kan både være til dig, der har en interesse i den franske oplysning og til dig, der holder af filosofiske satirer.


2 kommentarer: