onsdag den 23. august 2017

Verdens bedste bestsellers af Louise Svanholm

Verdens bedste bestsellers af Louise Svanholm. 
Udgivet ved Aarhus Universitetsforlag. 6/6 stjerner


Verdens bedste bestsellers er en bog om, hvad der skaber en bestseller. Det er en bog, som med detaljerede og fængende analytiske beskrivelser kryber dybt ind i kendte og mindre (eller  u-) kendte værker, såsom blandt andet Goethes Den Unge Werthers Lidelser, Flauberts Madame Bovary, Saint-Exupérys Den Lille Prins og Murakamis Kafka på Stranden. 

Men Verdens bedste bestsellers er ikke blot en bog om udvalgte bestsellers, det er også en indføring i bestseller-begrebet - det konstruerede begreb - som boghandlere og forlag har afgørende indflydelse på, og som derfor ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden...
Det er en forholdsvis kort indføring, det ellers meget relevante og spændende emne taget i betragtning, men det er nok til, at en vis forbeholden overfor bestseller-listerne er stadfæstet. 

Det bedste ved denne bog er ikke værkerne, den omhandler, men den veludførthed og sproglige elegance, som Svanholm behandler værkerne med. Hendes pointer er fængslende, og hendes iagttagelser dybt interessante. Derfor fandt jeg kapitlerne om de værker, jeg endnu har til gode, nøjagtigt ligeså interessante som dem om de værker, jeg allerede har læst. 

Verdens bedste bestsellers er en bog til alle som har interesse i litteratur. Den berører teoretisk tunge emner på let og elegant vis,  hvor alle kan være med, men samtidig på en måde, hvor den fagligt interesserede sagtens kan grave dybere og få endnu mere med. Jeg nød hver en side af denne bog. Den inspirerede til nye overvejelser om min opfattelse af litteratur, den fik mig til at le, undres og forarges, og jeg kan ikke anbefale den nok.
ENGLISH BELOW
________________________

Since this book has only been published in Danish and only is available in Denmark, I haven't reviewed it in English. 

5 kommentarer:

 1. Jeg elsker Den lille pris og har læst den flere gange på både dansk og fransk - så ved at nævne den fik du lige solgt mig til at prøve kræfter med bogen - måske bliver jeg fristet til at læse nogle af de andre bestsellere :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den Lille Prins er også virkelig fin! Det er længe siden, jeg har læst den, og jeg burde uden tvivl læse den igen! Da jeg læste kapitlet om den, gik det op for mig, hvor meget jeg har glemt. Det var hvert fald et virkelig fint kapitel om den! Og jeg tror det er svært ikke at blive fristet til at læse nogle af de andre ;-)

   Ps. På Århus Universitetsforlags hjemmeside, kan du se indholdsfortegnelsen på bogen, og der kan du altså også se alle de andre værker, hun behandler.

   Slet
 2. Tak for din fine anmeldelse af min bog. Det er dejligt at du er gået med på spøgen og ind i genren, som jo er langt mere potent men stadig sjælden, når det gælder litteraturteori- og formidling: fagbogen med den brede appel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Det var jo, som nævnt, en stor fornøjelse at læse din bog! Jeg håber på mere af samme skuffe i fremtiden. Tusind tak for din kommentar.

   Slet