lørdag den 8. oktober 2016

Et tip #4 Endnu en lydbog

Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad jeg skal mene om lydbøger (jævnfør mit tidligere indlæg om to fantastiske lydbøger), men i perioder er de altså bare praktiske. 

Jeg har syv kilometer fra lejligheden til universitet, og selvom jeg kun har undervisning to gange om ugen, så ender jeg næsten med at tage derind hver dag. Det tager 15 minutter med undergrundsbanen, men jeg er nærig og gider egentlig ikke betale 50kr om dagen for transport. Eftersom syv kilometer er en kende langt at gå, især hvis man også skal gå hele vejen tilbage, eksperimenterer jeg med forskellige løsninger, som gør gåturen hyggeligere. Det er skam ikke fordi, der ikke er noget at se på, for på min rute går jeg langs det farvestrålende Whitechapel market, ind gennem det summende kvarter af høje betongrå bygninger, hvor mænd i jakkesæt og med attachemapper fylder hele gadebilledet, rundt om den såkaldte "agurk" af strålende glas og endelig op igennem Bloomsbury området med alle dets butikker, restauranter og murstensfacader. Det er en smuk tur, men når man er en smule sensitiv over for larm, er det også en lidt stressende tur, og så er sådan en lydbog faktisk meget rar. Og smart. 

Forleden da jeg vandrede mod UCL, havde jeg derfor allerede downloadet en bog fra ereolen, og jeg må indrømme, at jeg efter de syv kilometer, godt kunne have fortsat et par endnu bare for at høre, hvordan det hele ville ende. 
Maren Uthaugs Og sådan blev det (5 timer og 24 minutter)
Risten er en ung samisk pige, som tvinges til at vokse op i Sønderjylland, fjernt fra sine samiske rødder, da hendes far Knut forlader hendes mor for at rejse til Danmark sammen med Grete. Risten føler sig igennem hele livet fremmed for den verden, hun befinder sig i, og rækker først som voksen en hånd ud mod den verden, hun forlod som barn. 

Det der gør romanen god, er i virkeligheden ikke historien, men karakterne. De er alle sammen så fuldendte og stærkt portrætterede, at jeg er sikker på, jeg ville kunne genkende dem alle, hvis jeg mødte dem på gaden. Jeg er vild med Ristens naive, barnlige, men alligevel enormt stærke selvstændighed og handlekraft, jeg elsker Knuts varme, lettere kiksede og vabsede holdning og Gretes ødelæggende optimisme. Jeg smålo over detaljerne, misforståelserne i deres samtaler og Gretes ostespisende hunde, og jeg blev helt varm om hjertet over de eksotiske (og meget familiære) øjeblikke mellem Risten og hendes bedstemor.

Værket bliver læst op af Mogens Rex, som jeg til tider synes, går lidt for vidt med dialekter, men som ellers gør et nogenlunde job.

Har du læst en spændende lydbog, som jeg også skal afprøve? Smid endelig en titel eller forfatter i kommentarfeltet, så jeg kan få gået nogle flere ture ;-) 1 kommentar:

  1. Haruki Marukamis "Trækopfuglens krønike" er en fantastisk lydbog. Jeg hører primært lydbøger, når jeg syr eller laver husarbejde - og i den periode fandt jeg hele tiden ekstraopgaver, så jeg lige kunne høre lidt mere.

    SvarSlet