onsdag den 4. november 2015

Morgendagens odds af Nathaniel Rich
Morgendagens Odds af Nathaniel Rich. Anmeldereksemplar fra forlaget Ordenes By. 
5/6 stjerner


Morgendagens odds er en smuk roman, der indskriver sig perfekt i rækken af dystre fremtidsfortællinger, som Orwells 1984, men med den undtagelse, at romanen foregår nu. Nu er også fremtiden: nu er den tid, hvor vi frygter fremtiden, og nu er den tid, der pludselig er fremtiden. 

Mitchell Zukor er bange. Meget mere end resten af verden. Et altudslettende jordskælv i Seattle, og de efterfølgende mange forsikringssager, har skabt ringe i vandet, og de rige chefer i New York kan ikke andet end at bide negle over alle de penge, de potentielt kan miste, hvis en lignende katastrofe skulle ramme dem.  Mitchell får til opgave at udregne erstatningsprisen for firmaets medarbejdere. I sit arbejde støder han på en reklame for et firma, der kalder sig FutureWorlds, og da han tager kontakt til det, bliver det starten på en ny karriere. 
Med sin frygt, sine neurotiske matematiske udregninger om naturkatastrofer, atomkrig og dommedag skræmmer han New Yorks største virksomheder til at forsikre sig for enorme summer.

"Hvis man havde viet sit liv til at reflektere over katastrofer, var et liv uden katastrofale hændelser så ikke et liv uden indhold? Eller sagt på en anden måde: Hvis man forberedte sig på en katastrofe, og den aldrig indtraf, var man fantast. Hvis den katastrofe, man forudså, derimod blev til virkelighed, så var der en mening med ens liv. Man var ikke kun ekspert. Man var profet."


På trods af Mitchells utallige udregninger står han en dag, fanget i sin lejlighed i New York med kollegaen Jane, og betragter en af sine forudbestemte naturkatastrofer vælte ned over New York. En ting er at udregne sandsynligheden for en katastrofe, en anden ting er at overleve i en. Mitchell og Jane tvinges ud på en rejse i en nedbrudt verden af kaos og frygt, hvor udregninger ikke længere kommer dem til gavn. 

Det fremgår tydeligt, at Rich har gennemgået et ocean af statistikker og udregninger i skabelsen af romanen. Fremtidsprofetierne i romanen forekommer blot endnu stærkere i kontekst, og med kendskabet til orkanen Sandy, der hærgede New York i forlængelse af romanens tilblivelse. Og den lille bitte kugle af frygt, som befinde sig et sted i os mennesker, siden romaner som denne kan skubbe, lirke og tvinge en ubehagelig og fængslende reaktion frem, udklækkes i kroppen som de kakerlakker, Mitchell også hjemsøges af. 

Morgendagens odds fremstiller lettere satirisk et korrupt USA, hvor de rige er uansvarlige, de magthavende snedige og alle er egoistiske. Penge betyder alt og er målet for alt, men ingen kan finde ud af at anvende de enorme summer, hvilket blot bliver endnu mere tydeligt, da katastrofen indtræffer, og penge faktisk får en værdi igen og kan bruges på noget fornuftigt: de helt basale midler til overlevelse.
Romanen kan og gør mange ting. Den stiller sig kritisk an i forhold til det amerikanske samfund, den leger med fortælleteknikker og rammefortællinger, den spiller på religiøse motiver som Noahs ark, og den stiller spørgsmål ved vores måde at leve på. Og den formår at gøre det hele med success. 

"Det var hans himmelby. Det, han i sine drømme havde troet var en uendelig by, der svævede i rummet, var i virkeligheden et oversvømmet New York. Solen var usædvanlig skarp, fordi dens stråler blev kastet tilbage fra den glasagtige vandoverflade."

Læs Morgendagens odds hvis du fængsles af dystopier og fremtidsromaner, og hvis du interesserer dig for forstillingen om et verdenssamfund i forfald og menneskets forsøg på at forholde sig til dette. Læs den hvis du kunne lide 1984 eller Fahrenheit 4512 kommentarer:

  1. Det lyder virkelig som et spændende værk! Og jeg er kæmpe fan af 1984 - så jeg tror da helt afgjort, at den her ryger med på juleønskesedlen. Tak for en skøn anmeldelse! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er vel nok dejligt at høre! Jeg håber, du får den - og at du synes, den er ligeså god, som jeg gjorde! :-)

      Slet