tirsdag den 27. oktober 2015

Skrivning for begyndere af Pablo Llambías

Anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal

Skrivning for begyndere af Pablo Llambías er en lille bog om skrivekunsten. Undertitlen Om skønlitterær skrivekunst for begyndere - en personlig refleksion er vigtig at medregne. Værket er på ingen måde en lærebog. Det er en personlig refleksion, og en aldeles velovervejet og grundig en af slagsen, der både giver mening og sætter et utal af spørgsmåltegn i mine tanker. 

Llambías har en livstid af erfaring med skrivekunsten, og har undervist i det siden år 2000. Både på Forfatterskolen og på en række forskellige uddannelser og højskoler. Denne erfaring får både hans tanker og sætninger til at fremstå knivskarpe, og på trods af de til tider meget abstrakte figurer, er det let at følge med. 

"At lære at læse er også at lære sig selv at kende som læser."

Llambías undersøger og definerer nogle af de problemstillinger, nye skrivere og forfatterspirer ofte støder på. Han starter bogens første kapitel, "Begynderfejl", med sætningen: Der findes i min verden ingen fejl i tekst. Og uddyber et par linjer længere nede: I min verden må man det hele, når det blot er dét, man har besluttet sig for. Denne tilgang er på mange måder det grundlag, bogen er bygget op omkring, for selv om Llambías fremstiller en række problematikker, der ofte forekommer i tekst, er han hele tiden klar over, at netop problematikkerne også kan fungere som tekst, så længe det gøres ordentligt. 

"Hvis der skal siges noget om verden, er det på sprogets betingelser. Det er i hvert fald dét, som begynderdigteren skal lære til at begynde med. Hvad denne så sidenhen vil bruge denne viden til, er op til digteren selv."

Llambías tilgang til skrivekunsten er umådelig behagelig. Han åbner et frihedens rum, hvor han både guider én ved blødt at skubbe i de retninger, der forekommer ham mest indholdsrige, og samtidig lader det være op til én selv at tage de afgørende beslutninger. 

Undervejs præsenterer han flere forskellige øvelser, som begynderen kan forsøge sig med, både for at opnå et bedre kendskab til sproget og dets virke og for at sætte gang i potentielle historier. Jeg har været så priviligeret at have Pablo som underviser de sidste to mandage i forbindelse med et fag på universitet, og der afprøvede vi den første øvelse, han nævner i bogen, Vejret. Hver dag i en uge skulle vi skrive en lille tekst om vejret uden at tænke budskab, intention eller mening mellem linjerne. Vejret i sig selv betyder ikke noget, og i de små stykker tekst skulle vi forsøge at sige noget om vejret, uden at lade det få anden betydning end det. Opdagelsen af hvor svært (umuligt?) det kan være at sige noget om verden uden at lægge betydning i det kom som en overraskelse for mig, og jeg tænker oftere over mine iagttagelser og præcision, når jeg skriver nu. 

Skrivning for begyndere er en lærerig lille bog. Den er omhyggelig og nøjagtig og let forståelig for enhver med interesse i skrivning. Den fungerer som et perfekt lille springbræt for forfatterspirer, og tilbyder både hjælp til at komme igang eller videre og til at forstå sprogets virke. Man kan altid være enig eller uenig med udsagn om skrivning, og det er ikke altid, at det der fungerer for én også fungerer for en anden, men Llambías formår på en fin måde at favne bredt uden at generalisere. Og jeg tror, man bliver klogere på sproget ved at læse hans værk, også i det tilfælde, at man er uenig med ham.2 kommentarer:

 1. Det lyder som en rigtig fin, lille bog. Generelt synes jeg, at du vælger nogle mega spændende og lidt skæve titler at anmelde. Det er virkelig god inspiration! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét er den bestemt også. Jeg tror, det er en bog, jeg vil vende tilbage til flere gange - hver gang jeg har brug for et sprøjt inspiration :-)

   Tusind tak! Det er jeg virkelig glad for, at du synes. Det betyder rigtig meget for mig!

   Slet