onsdag den 23. september 2015

Tema #27 Hvordan man finder inspirationDet er ikke altid lige let at navigere rundt i den jungle, bogverden er. Oftest tænker jeg ikke over, hvilken vej jeg tager, og lader simpelthen bare bøgerne bestemme retningen. Hvis jeg læser en god bog er min typiske reaktion bagefter at undersøge forfatteren. Det fører som regel til, at jeg bliver fanget i et netværk af litterære sammenhænge, der næsten altid resulterer i, at nye bøger bliver skrevet på de mentale post-its, der dækker bagsiden af min pande. Der er altid mange bøger på min indre opslagstavle, det er bare ikke altid, jeg er i humør til lige netop disse bøger, og i sådanne situationer bliver jungle-metaforen skræmmende realistisk. Det kan være virkelig svært at vælge mellem så mange muligheder, mellem nye og gamle bøger, mellem de glitrende nye forsider og endnu uberørte sider, der er udstillet i butiksvinduer og de støvede, ulæste bøger, der står bagerst i reolen, på trods af gode intentioner og læseglæde. 


Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan man får inspiration til at finde nye bøger, men jeg har alligevel samlet en liste over de ting, der giver mig inspiration, og formuleret nogle råd til hvordan man kan gribe det an.  


 • Omgangskreds: Jeg er så heldig at være beriget med en familie, der læser meget, og når jeg er løbet tør for inspiration, behøver jeg bare besøge mine forældre for at fylde depoterne op med nye idéer og litterære gøremål. Hvis du er helt uinspireret, er det generelt virkelig udbytterigt at snakke med de mennesker, der kender dig bedst. I stedet for at spørge eller anmode om forslag (der på mange virker så uoverskueligt, at det ikke munder ud i konkrete anbefalinger), kan det være en fordel bare at lade emnet omkredse bøger, og notere de bøger, der bliver bragt på bane, for senere at slå dem op og undersøge om det er noget for dig. 
 • Bloggere: Man skal virkelig ikke undervurdere bogbloggeres indflydelse! Ligesom samværet med familie og venner kan få inspirationen til at flyde, kan læsningen af andre bogbloggeres anmeldelser og indlæg sætte gang i en hel masse tanker og idéer. Fordelen ved at følge bogbloggere er, at man lærer dem, deres smag og interesser at kende, og derfor hurtigt finder ud af, om man læser og holder af de samme bøger. Jo længere tid man følger en blog og jo flere holdninger man deler med vedkommende, jo lettere bliver det også at stole på deres anbefalinger.
 • Læseklub: Efter jeg er begyndt at mødes regelmæssigt med min læseklub, har jeg fået mod på at læse andre bøger, end dem jeg sædvanligvis ville have læst. Vi vælger de bøger vi læser i fællesskab, men det er ofte bøger, jeg ikke kender særlig meget til på forhånd. Hvis det er svært at finde inspiration, kan det være en virkelig god måde at komme igang igen, at udfordre sine egne læsevaner på den måde. 
 • Goodreads: For tiden svinger min holdning til Goodreads lidt, alligevel vender jeg altid tilbage til siden. Udover at den er perfekt til at holde styr på de bøger, man har læst og er igang med at læse, så gør den sociale del af siden det muligt at følge med i, hvad andre læser. Det er let og hurtigt at klikke rundt og læse korte referater og se ratinger fra de mennesker, man har tilføjet til sit netværk. Derudover bliver man ofte mindet om bøger, man engang ville læse, men for længst har glemt alt om. 
 • Saxo: Når jeg har været igennem alle ovenstående punkter, er mit hoved som regel fyldt med en masse løse idéer og tanker, og det er først når jeg klikker ind på Saxos hjemmeside, at idéerne bliver mere konkrete. Jeg søger tilfældigt på alle de bøger, der rumsterer rundt i mit hoved indtil søgefeltet gløder. Tilføjer bøger til kurven, fjerner nogle igen, tilføjer andre og udvælger iblandt dem. Min kurv er aldrig tom, og jeg lader den gerne være fyldt længe, hvorefter jeg vender tilbage til den og ser, om de bøger der er i den, stadig er bøger, jeg er interesseret i at læse. På Saxo er det også let at fare vild og fortabe sig i de foreslåede bøger, og når det sker, lader jeg det bare ske. 
 • Bogbutikker: Når jeg går ind i en bogbutik, har jeg det bedst med at vide nogenlunde, hvad jeg leder efter. Derfor fungerer bogbutikker for mig lidt ligesom saxo gør. Jeg genkender titler på hylderne, trækker dem ud, ser på dem, læser bagsiderne, tager dem med mig eller stiller dem på plads igen, hvis den næste bogryg er mere interessant. 

Hvor søger I inspiration, når I ikke ved hvad I skal læse? Gør I nogle af de samme ting som jeg gør, eller fungerer det slet ikke for jer? 

2 kommentarer:

 1. Enten blandt de mange skønne bloggere og ellers er det oftest Goodreads jeg bruger.
  Ind i mellem fanger mine øjne dog også en skøn sag på diverse købssider eller i boghandleren..
  Faktisk er der fantastiske fristelser og inspiration over det hele. :')

  SvarSlet
 2. Uh - jeg ved faktisk ikke hvad jeg gør. Jeg tror jeg prøver at aflæse mig selv, finde ud af, hvad jeg har lyst til og prøver så at vælge en bog fra reolen på den måde. Det er faktisk et godt spørgsmål! :-D

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet