torsdag den 3. september 2015

Tema #26 Brugt guld

Der er mange ting, der kan gøre en bog smuk. Der findes bøger, hvor enhver lille detalje tydeligvis er nøje bestemt, og hvor skønheden ligger i disse valg. Og så findes der bøger, hvor skønheden er opstået over en længere periode som resultat af tidens gang. Charmen ved falmede og gulnede sider, duften af støv og ruheden af papiret mellem fingerspidserne er for mig ligeså tiltalende som hvide, glatte sider frisk fra trykken. 

Forleden fik jeg lov til at gå igennem en særlig samling bøger, som min gode kollegas mormor har haft stående i sit hjem i mange, mange år, og jeg samlede mig en lille stak, som jeg fik lov til at tage med hjem. 
I bogtårnene, der var stablet rundt omkring på gulvet, valgte jeg Hans Scherfigs Idealisterne, Alexandre Dumas Greven fra Monte-Christo, Rudyard Kiplings Junglebogen og Ernest Hemingways Farvel til våbnene. Alle er utroligt smukke bøger netop på grund af den slitage, der vidner om forrige læseres brug. I de bøger jeg fandt, danner de krakelerende bogrygge edderkoppespindsfine mønstre, og de gyldne bogstaver danser lystigt. Det er sand boglykke.

Foretrækker I nyere bøger, eller holder I også af ældre bøger, der har tilhørt andre og er blevet mærket af tidens gang? 

6 kommentarer:

 1. Hvor er det bare nogle flotte bøger, og fine titler du har fået!
  Jeg er nok egentlig mest til nye bøger, men jeg nyder nu alligevel at gå i genbrugsbutikker og finde gode bøger til næsten ingen penge, så der er det nok mest prisen der spiller ind. Selvom der helt sikkert er noget charmerende over at kunne se på en bog, at andre har været glade for den før en selv :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er de ikke skønne? Jeg blev også så glad, da jeg fandt dem. De er også charmerende, når de står sammen med nye, skinnende bøger ;-)

   Det er bestemt også en bonus, at man kan finde så mange gode bøger til så lave priser. Jeg kender desværre ikke så mange genbrugsbutikker, der gør meget i bøger, her i området.

   Slet
 2. Jeg har gennem tiden købt rigtig mange billigere bøger i genbrugsbutikker, og har længe tænkt at jeg havde det på samme måde som Karina L, nemlig at det hovedsageligt var prisen der spillede ind, men efter jeg er begyndt at købe nye bøger har jeg fundet ud af at det alligevel ikke helt var sådan. Jeg synes der er noget upersonligt og for-let-købt over nye bøger. Jeg har ikke samme relation til dem, som bøger jeg i længere perioder har ledt efter i forskellige genbrugsbutikker eller bøger f.eks. har købt i byer jeg har været på ferie i. Samtidig synes jeg også at der er noget underligt ved at sidde med en bog som jeg alene kommer til at læse. Der er for mig en eller anden underlig form for spild-følelse, selvom det ikke er helt logisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Hvor er det interessant, at du har det sådan! Jeg kan sagens følge dig, og jeg holder også så meget af at læse bøger, som har været i andres hænder, men jeg tror aldrig jeg har oplevet den samme form for "spild-følelse" som du nævner her. Selvom jeg, når du beskriver det, sagtens kan se hvor følelsen kommer af.
   Jeg ville gerne se dine bogreoler - jeg forestiller mig allerede slidte, men farvestrålende bogrygge og følelsen af at være trådt ind i et magisk gammelt bibliotek.

   Slet
 3. Så fine bogfund, du har gjort dig. Jeg ejer faktisk samme udgave af 'Farvel til våbnene', og den er så fin.

  Jeg har ikke en definitiv holdning på brugte bøger vs. nye bøger. Hver dele har sin charme, og selvom min bogreol afgjort bærer mest præg af nyere bøger, holder jeg nu også meget af at udforske antikvariater og glemte flyttekasser i søgen efter nye læseoplevelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Rikke! Ih, det var da hyggeligt. Har du læst den endnu? Jeg har læst min fars version, så jeg ved ikke, om jeg kommer til at læse denne inden for den nærmeste tid, men jeg var så glad for den dengang, at jeg gerne selv ville have den stående også.

   Det forstår jeg også godt. Det kan også være svært at udelukke det ene eller det andet i dag. Og så bliver man jo i virkeligheden også nødt til at købe nye bøger, for at der kan komme flere gamle bøger ;-)

   Slet