lørdag den 19. september 2015

Modern Romance af Aziz Ansari og Eric Klinenberg
Modern Romance er resultatet af flere års undersøgelse af og forsøg på at afkode kærlighed i den moderne, teknologiske verden, vi lever i. Det lyder måske umiddelbart lidt tørt, men det er hvertfald en fejlslutning.


Aziz Ansari kender nogle måske for hans optrædener som komiker eller som skuespiller i diverse serier og film. Personligt kendte jeg ikke til ham, før jeg modtag den seneste udgave af The Happy Reader, hvor et længere interview med ham fangede min interesse. Aziz lægger ikke skjul på, at Modern Romance er opstået som et resultat af hans egne frustrationer i forbindelse med alle de muligheder, teknologien tilbyder os i dag. "Today, if you own a smartphone, you're carrying a 24-7 singles bar in your pocket." skriver han, og på en måde bliver det et billede på det, hele bogen er et forsøg på at fortolke og forstå, nemlig den situation der opstår, når vi lever i en verden med så mange muligheder - så mange potentielle partnere, der alle er blot et enkelt klik eller "swipe" væk.  Hvad gør det ved os som mennesker og vores opfattelse af kærlighed, at vi konstant konfronteres med så mange valg? Og er det en fordel eller en ulempe? Har vi sværere ved at være glade og tilfredse i det forhold vi er i, når vi ved, at der måske blot et klik væk er noget "bedre". Derudover ser han også på en række konkrete eksempler, og diskuterer nogle af de problemer, alle singler med en smartphone efterhånden kender til. 

"No matter how many options we have, the real challenge is figuring out how to evaluate them." 


For at belyse alle disse emner har Aziz indgået et samarbejde med Eric Klinenberg, som er professor i sociologi, og sammen har de opsøgt flere førende forskere i sociologi verden over og spurgt alle os "almindelige" mennesker til råds via internetfora, surveys og workshops. 

Det hele virker meget overskueligt, og det er blandt andet fordi Aziz formår at afgrænse emnet tilstrækkeligt nok til at der er både tid og rum til at gå i dybden med de forskellige undersøgelser. Derudover afbryder han ofte sig selv med sjove sidebemærkninger, der uhyggeligt ofte handler om mad. Han er ikke bange for at udstille sig selv og trækker ofte på sine egne erfaringer. 

Aziz har hovedsageligt fokus på amerikanske statistikker, men indrager også sammenligninger til andre lande, og han har blandt andet et afsnit om synet på utroskab i Paris, om den næsten vulgære og meget aggressive kærlighed i Buenos Aires og den uhyggeligt dalende seksualitet i Japan, der gør at regeringen, i frygt for et befolkningstab, ligefrem belønner par der finder sammen. 

"There's not a dating service on this planet that can do what the human brain can do in terms of finding the right person." 

Modern Romance er utrolig spændende og ekstrem relevant læsning, og jeg har flere gange, siden jeg læste den, bragt den på bane i samtaler med veninder (og nu står de alle i kø for at låne den af mig). Jeg var underholdt hele vejen igennem, og selvom noget af det, der diskuteres kan virke ret basalt og åbenlyst for nogle, så var det også rart at blive bekræftiget i, at man for eksempel ikke er den eneste, der har prøvet at blive helt skør af at vente på et svar på en sms fra en sød én. 
3 kommentarer:

 1. Jeg er helt vild med den bog! Efter at have set den hjemme hos dig, læste jeg interviewet med Aziz i The Happy Reader, og nu, da jeg har læst din anmeldelse, har jeg fået endnu mere lyst til at læse den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også interessant og sjov! Hvis du vil låne den af mig, siger du bare til.
   Jeg vil glæde mig til at høre dine tanker om den.

   Slet
 2. Ih, den vil jeg så gerne læse! Jeg så ham blive interviewet af Jon Stewart i The Daily Show, og jeg ELSKER ham i Parks and Recreation - og så er han selverklæret feminist og stolt af det. Tak for en skøn anmeldelse af en bog, som jeg helt havde glemt, jeg rigtig gerne vil stifte nærmere bekendtskab med :D <3

  SvarSlet