mandag den 7. september 2015

Holy Cow af David Duchovny
Holy Cow er en fabel, eller noget der ligner en fabel, skrevet til både børn og voksne. Den handler om koen Elsie, der bor på en mindre bondegård, hvor hun en dag erfarer, at hendes skæbne er at blive slået ihjel og spist af mennesker. Hun opdager samtidig, at køer er hellige i Indien, og derfor beslutter hun sig for, at hun vil tage til Indien. Ordet spreder sig på bondegården, og da grisen Jerry hører om Elsies planer, beslutter han sig for, at han også vil forsøge sig med en bedre fremtid ved at tage til Israel, mens kalkunen Tom vil besøge Tyrkiet, da han mener, han ikke vil blive slagtet og spist i et land, der er opkaldt efter ham. 
De tre venner tager afsted for hver især at finde et sted, hvor de kan føle sig hjemme. 

Idéen er så fin og god, og med koen Elsie som fortæller er man virkelig underholdt. Elsie er en vittig ko, hun er sarkastisk og sjov, men hun er også betænksom og forstående. Duchovny har skabt en utrolig stærk personlighed til Elsie, og han spiller konstant på kontrasten og uvidenheden mellem mennesker og dyr. Især indledningen til fortællingen er genialt sammensat og virkelig underholdende.

"I've never seen a wild almond or soy galloping about in its natural habitat, but cow milk is the best."

Jerry og Tom er også sjove karakterer. Især holdte jeg af, hvordan Tom - the flightless bird får lov til at opleve at flyve. Og selvom det er i et fly, så er det alligevel lidt rørende, når han sidder i et sit flysæde med vingerne spredt ud til siderne, mens han lader som om, det er ham der flyver. 

Bag al humoren fremstår der dog et rimelig tydeligt budskab. Eller flere. Kritikken af samfundets enorme spild af ressourcer er det tydeligste, og det lurer ikke kun under overfladen, men får også lov, fra tid til anden, at stå eksplicit i teksten. Derudover får man ofte fornemmelsen af, at man bliver manipuleret lidt til at blive vegetar. Budskabet gør oplevelsen ambivalent. Idéen er en genistreg, men den er bygget op omkring budskabet, hvilket fungerer som en bremseklods, fordi alt skal indordne sig efter en bestemt kode. 

"There is something in a man that loves a wall, but what wall menders and fence builders do not get is that when they fence something out, they are also fencing themselves in. Not one but two prisons are made by one wall."

Efter den fantastiske indledning begynder fortællingen at løbe af sporet, og selvom teksten stadig er gennemsyret af humoristiske kommentarer og spydige bemærkninger, er det svært at abstrahere fra, at en ko, en kalkun og en gris kan forklæde sig som mennesker ved hjælp af jakker og solbriller, og derefter boarde et fly uden problemer. Jeg tror, det ville have fungeret bedre, hvis forklædningen ikke blev nævnt, og man i stedet havde ladet fiktionen bestemme, at disse tre dyr i forvejen er så specielle, at de sagtens kan bevæge sig rundt i menneskernes verden. 

Bogen henvender sig officielt til både børn og voksne, og Duchovny balancerer hele tiden lige på grænsen. Der er mange meta-kommentarer og referencer, som kun voksne vil forstå, og det fungerer også fint, men de afsnit der kritiserer samfundet og tenderer til at prædike moral må være ret kedelige og uforståelige for yngre børn. Jeg er hvertfald selv i tvivl om, hvorvidt jeg ville læse den højt for mine børn. 

Holy Cow er en letlæselig, hyggelig og morsom historie. Den har et budskab, der er svært at ignorere, hvilket sommetider ødelægger den ellers geniale idé bag. Derudover bliver den lidt for fantasifuld og bryder lidt for mange grænser, hvilket gør at man let kan miste sporet og at interessen for fortællingen daler. Hvis man vil læse denne bog, skal man gøre det for Elsies skyld. Hun er den sejeste ko, jeg kender. Ingen kommentarer:

Send en kommentar