mandag den 24. august 2015

Udlængsel #1: Berlin part II


I går, efter ni timer i et forholdsvis ukomfortabelt bussæde, satte jeg atter fødderne på Århusiansk jord. Uanset hvor længe jeg har været væk - om det er et par dage eller måneder, bliver jeg altid så glad, når jeg vender hjem til Århus og går ned langs Park Allé. Især på sådan en skøn solskinsvarm sommeraften, som den vi havde i går. 

Her følger en lille opsamling på dette indlæg om Berlin. 

Berlin er fantastisk, og vi fik selvfølgelig slet ikke tid til at læse særlig meget. Den første dag var jeg dog i Dussmann Kulturkaufhaus i Friedrichstraße, hvor jeg ihærdigt forsøgte ikke at ødelægge min økonomi og min ryg (en kuffert uden hjul er ikke praktisk) ved at tage hele den engelske afdeling med hjem. Kasper fra K's bognoter havde, inden jeg tog afsted, anbefalet mig at læse Wladimir Kaminers roman Russer Disco, og den købte jeg derfor på førstedagen. Efter en lang dag med mange kilometer i benene var det en perfekt måde at afslutte dagen med et kapitel eller fem i den. 

Kaminer kommer fra Rusland, men flyttede til Berlin efter murens fald, og han bor der stadig, nu med sin kone og deres børn. I romanen giver han en række korte portrætter af Berlin og dens befolkning. Alle portrætterne er spækket med humor og somme tider ligeså meget forvirring over Berlins mange særheder. Oftest er  de ikke længere end fire sider hver, men Kaminer formår alligevel at fortælle utrolig meget på så få ord, og det er nogle ganske utrolige beretninger! Jeg holdte især af den tyske ven Klaus' ihærdige forsøg på at lære russisk ved hjælp af et radioprogram henvendt til børn, og som resultat deraf ender i fængsel på sit første besøg i Moscow. 

Jeg læste engang, at der bor flere af anden nationalitet end tysk i Berlin end der bor tyskere. Jeg ved ikke om det virkelig kan passe, men en ting er hvertfald sikkert - Berlin er centrum for så mange forskellige kulturer og så meget historie, at nationalitetsforvirringen er enorm. Det er blandt andet det, der gør byen så fantastisk. Du kan få den vildeste döner i Kreuzberg, og lige rundt om hjørnet kan du få den bedste currywurst. Kaminer får virkelig indkorporeret denne følelse af at være i midten af alting, samtidig med at han med en spand humor påpeger, hvordan forvirringen forøges på grund af de forventninger, der hører med til de forskellige kulturer. 

Jeg nød virkelig at læse Russian Disco, fordi jeg på mange områder kunne genkende det Berlin, som jeg kender, men også fordi det tilføjer så meget nyt. Bogen virker måske overfladisk på grund af de korte kapitler, der ikke altid har en tydelig sammenhæng, men den er et rigtig fint billede af Berlin.

Berlin Alexanderplatz, som jeg havde planlagt at læse, nåede jeg slet ikke at åbne. Så den må jeg læse næste gang, jeg tager til Berlin. I stedet nåede jeg at vandre Berlin tyndt med min veninde under armen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar