søndag den 31. maj 2015

Tema #25 Mest læste forfattereHjemmesiden www.goodreads.com er en genial side, hvis man gerne vil holde styr på de bøger, man læser og har læst og samtidig synes, det er hyggeligt at følge med i andres læseoplevelser. Derudover har siden en sjov funktion. Udover at kunne vise forskellige statestikker over de bøger, man læser, kan man også se en liste over de forfattere, hvis bøger man har læst flest af. Da jeg faldt over denne liste, kunne jeg ikke undgå at blive forbavset. Jeg havde nok regnet med, at en sådan liste ville kunne sige en frygtelig masse om mine læsevaner og om mine yndlingsforfattere, men faktisk, så synes jeg listen, virker noget misvisende.

Min top ti er som følgende
1. Tove Jansson
2. Charles Bukowski
3. Jussi Adler-Olsen
4. J. R. R. Tolkien
5. William Shakespeare
6. J. K Rowling
7. Douglas Adams
8. Jack Kerouac
9. Ernest Hemingway
10. Oscar Wilde

Jeg finder listen misvisende på trods af, at fem ud af listens ti forfattere uden tvivl rangerer meget, meget højt på listen over mine yndlingsforfattere. Jansson, Bukowski, Kerouac, Hemingway og Wilde er alle forfattere, jeg holder umådelig meget af, og det er ikke dem der gør, at jeg undrer mig over listen, det er derimod forfatterne iblandt dem og rækkefølgen på dem, der overrasker mig. 

Tolkien ligger på en fjerdeplads, og det er selvfølgelig fordi, jeg har læst de tre bind i Ringenes Herre og Hobbitten. Mit forhold til Tolkien er dog rimelig anstrengt, og derfor virker en fjerdeplads forkert. Det samme gør Jussi Adler-Olsens tredjeplads, da han bare  ikke er en forfatter, jeg ville nævne i forbindelse med mine favoritter. 

At Shakespeare snupper femtepladsen, er jeg næsten lidt stolt af, men det siger intet om mig og om den litteratur, jeg holder af. Jeg har efterhånden skulle kæmpe mig igennem flere af Shakespeares stykker, og hver eneste gang har det været en kamp for mig. Selvom diverse gymnasielærere, professorer og undervisere har forsøgt at overbevise mig om, at Shakespeare er fantastisk, så forstår jeg det bare ikke. Årsagen til femtepladsen er uden tvivl, fordi jeg ganske enkelt er blevet "tvunget" til at læse værker af ham, og det siger derfor meget lidt om mig og mine læseglæder. 

Rowling har fået sjettepladsen, og det er selvfølgelig på grund af de syv Harry Potter bøger. Jeg er fuldstændig betaget af den verden, Harry Potter er omgivet af, men jeg ville aldrig nævne Rowling som en yndlingsforfatter eller Harry Potter-serien som mine yndlingsbøger. På den anden side fyldte Harry Potter en stor del i mit liv, dengang jeg læste dem, og måske fortjener Rowling så alligevel en plads på listen.

På syvende pladsen finder vi Douglas Adams. Jeg er ganske vist vældig betaget af A Hitchhiker's Guide to the Galaxy, og jeg læste da også andre værker af ham, da jeg havde læst serien færdig, men han er langt fra en favorit, og der er mange forfattere, jeg meget hellere vil have haft med på listen end ham. 

Jeg kan konkludere, at nogle af de forfattere jeg holder allermest af, ikke nødvendigvis er dem, jeg har læst mest af. Forhåbentligt betyder det bare, at der venter nogle fantastiske værker forude.

Hvilke forfattere er på jeres top ti på goodreads? Synes I listen afspejler jeres favoritter, eller føler I, ligesom jeg, at den ikke helt stemmer overens, med dem I holder mest af? 

8 kommentarer:

 1. Sikke en spøjs feature!

  Dog tæller den ikke kun de bøger man har læst med, men også bøger fra din to-be-read liste.
  Der kunne jeg godt have tænkt mig, at de rent faktisk havde baseret listen ud fra det jeg rent faktisk havde læst, for det er da lidt misvisende.

  Jeg er også enig med dig i, at 'bare' fordi jeg har læst flere bøger af én forfatter, betyder det bestemt ikke at denne er min favorit.

  Men det er dog ret sjovt at se listen alligevel. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er selvfølgelig rigtigt! Jeg har ikke frygtelig mange bøger på min to-read liste, så jeg tror ikke, det har haft en særlig stor betydning for listen her, men jeg kan se hvordan, det for mange nok bliver ret misvisende så. Det er lidt ærgerligt.

   Man skulle tro, at man læste flere bøger af de forfattere, man bedst kan lide? Det havde jeg nok egentlig regnet med.

   Slet
  2. Den tæller da kun bøger med som er læst. Jeg kan i hvert fald se at den ikke tæller de bøger med fra mine to-read-lister, men udelukkende gør det for dem jeg har læst.

   Slet
 2. Jeg måtte lige ind og finde den funktion. Jeg er ikke så overrasket over min liste selvom den indeholder flere forfattere som hvis bøger jeg som sådan godt kan lide men ikke er mine ønske. Og hele syv af dem er manga eller tegneserie forfattere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Okay, så du læser også mange bøger, af forfattere, som ikke er nogle du holder specielt meget mere af end andre? Jeg synes altså, det er lidt pudsigt, at man får læst flere bøger af forfattere, som ikke er ens favoritter.
   Det er imponerende, at du har hele syb manga eller tegneserie-forfattere! Det kan være det er dig, jeg skal have fat i, hvis jeg skal have råd til at dykke ind i den verden :-)

   Slet
 3. Min liste over forfattere jeg har læst flest bøger af, indeholder en del af mine yndlingsforfattere, men den bæger også præg af de forfattere der har skrevet lange serier. Det er ikke altid at de her lange serier er blandt mine yndlings, men de kan være så hyggelige at jeg synes de er gode som god underholding og holder af at slappe af med dem.

  En forfatter kan også sagtens være en yndlingsforfatter, uden at vedkommende egentligt har skrevet ret mange bøger. hvis forfatterskabet kun består af 2-3 bøger så har forfatteren i hvert fald umådeligt svært ved at ende på min liste :)

  SvarSlet
 4. Syntes nu det slet ikke stemmer - men det er jo ikke en procent af udgivede bøger - så havde det måske givet mere mening... Her kommer Sandemo på en klar førsteplads med 47 bøger (har læst hele isfolket serien..), men hun er SLETSLETSLET ikke en favoritt..
  Jeg har det med at fulføre serier, så det er helt klart dem der har skrevet lange serier det kommer højt.. På min top 10 liste, vil jeg nok sige at 3 er favoritter, nemlig Slaughter (5 plads), Jo Nesbø (6 plads) og Rowling (9 plads). såeh... ikke imponeret!

  SvarSlet
 5. Det er en virkelig spøjs liste, og jeg har tit tænkt på, hvorfor den egentlig er der og hvad man skal bruge den til. Som du siger, så er den på en måde misvisende. I hvert fald siger den intet om, hvem ens yndlingsforfattere er. Især hvis man har læst (tegne)serier, der strækker sig over utallige antal bind, så ender vedkommende jo automatisk på listen, men det er ikke ensbetydende med at jeg foretrækker den forfatter fremfor en anden.

  SvarSlet