søndag den 3. maj 2015

Tema #24 5130 bøger


Der er så mange bøger, jeg gerne vil læse. Så mange eventyr og fortællinger, jeg endnu ikke har oplevet og endnu flere, som jeg aldrig kommer til at opleve. Mit mål med at købe færre bøger satte gang i nogle tanker om mine bogkøbevaner, der ofte var både impulsive og ugennemtænkte. Ofte klikkede jeg mig gennem siderne på saxo og faldt mere eller mindre tilfældigt over smukke forsider og titler, der klingede af anbefalinger eller rungede bekendt i mine ører. Og derfra var der ikke langt fra kurven og senere postkassen. Da jeg satte et mål om ikke at købe bøger, opdagede jeg, hvordan nogle bøger satte sig fast i mine tanker og blev ved med at trække i mig, mens andre kort fascinerede og fik mine fingre til at brænde efter at trykke på "køb"-knappen, men derefter forsvandt og blev glemt. Denne indsigt har betydet, at jeg nu overvejer min køb grundigere og at glæden ved de bøger, jeg modtager, faktisk også er større. 

En anden faktor der gjorde sit i denne udvikling var et lille, men alligevel ret stort, regnestykke: 80 - 23 * 90 = 5130. 
Ved første øjekast giver det måske ikke så meget mening, men resultatet af dette regnestykke er det antal bøger, jeg kan læse i resten af mit liv, hvis jeg formår at bevare mit raske sind, indtil jeg fylder 80 år, hvilket er gennemsnitsalderen for kvinder, og hvis jeg hvert år læser 90 bøger, som jeg i øjeblikket cirka læser årligt. 5130 bøger. Det lyder måske af meget, men hvis man sammenligner med hvor mange bøger, der er skrevet, er det jo så lille en del, at det er helt uhyggeligt. Det mindede mig om, hvor vigtigt det er, at læse de bøger man har lyst til, og ikke føle sig tvunget til at læse bestemte bøger, fordi alle andre gør det, eller fordi det er en "klassiker" og derfor et "must". 

Hvor mange bøger kan du læse i resten af dit liv? 
(Det eneste du skal gøre for at regne det ud, er at trække din nuværende alder fra gennemsnitsalderen for dit køn, og derefter gange det med det gennemsnitlige antal bøger du læser om året). 

21 kommentarer:

 1. Når så op på 10800, med antall bøger pr år rundet ned til 200:p Er pt på 98 i år, så mon ikke jeg når over det^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Wow, det er da et imponerende antal bøger! Så føler du dig måske, forhåbentligt, ikke helt så begrænset, som jeg gør? :-)

   Slet
 2. Det er virkelig en interessant og ret skræmmende beregning, når man som os elsker at læse og jo netop gerne ville kunne læse alle bøger i hele verden!
  Med min "nye" 34 år og ca. 100 bøger per år, så har jeg mellem 4600-4700 bøger "tilbage", og taget i betragtning af, at min TBR liste består af de første 1000 bøger pt, så er det jo helt vildt!

  Selvfølgelig kommer jeg ikke til at læse alle de bøger - mange af dem har netop bare været forbigående interesse, som er blevet "gemt" på Goodreads til inspiration, men det er alligevel sigende, at der lige nu er omkring 1/4 af hele resten af mit livs bøger, som jeg "kender". Der er alligevel forhåbentlig en god 50 års udgivelser mere... Det er helt mærkeligt at tænke på.

  Men uanset så er jeg helt enig med dig i, at den slags beregninger og overvejelser først og fremmest må resultere i, at man netop vælger netop de bøger, som man gerne vil bruge sin "mængde" på i stedet for at læse noget man ingen interesse har i :)

  Tak for fine tanker her søndag eftermiddag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop! Jeg synes det er ekstremt tankevækkende.. Der er skrevet så mange bøger, man gerne vil læse, og som du også nævner, så bliver der jo også hele tiden udgivet nye bøger, så det er lidt skræmmende at kunne sætte et tal på (også selvom det ikke nødvendigvis er helt præcist) de bøger, man stadig har til gode..

   Jeg er glad for, at du fandt interesse i mine tanker, og det er dejligt at høre, at du er enig med mig i, at man netop må vælge de bøger, man læser med omhu og læseglæde :-)

   Slet
 3. Så ville jeg læse 11400 bøger i min leve tid, da jeg de sidste par år har formået at læse 200 bøger om året. Det forventer jeg dog ikke at blive ved med, men jeg håber og drømmer da om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en hel pæn og imponerende bunke bøger, du kan nå at læse :-)

   Slet
 4. Jeg når op på omkring 2000 bøger med de ca. 35 bøger jeg læser om året lige pt. I forhold til alle jer andre er det jo virkeligt ikke ret meget. Er glad for at jeg allerede nu er ret god til at vælge bøger som jeg ender med at kunne lide. Men du har helt ret, det er med at tænke over hvad man køber og bruger sin tid på at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det at kunne vælge de rigtige bøger er virkelig en god egenskab! Har du altid været god til det, eller er det noget du har lært med tiden? Jeg øver mig stadig, og bliver fra tid til anden stadig fristet og falder i.

   Slet
  2. Det tror jeg egentligt at jeg altid har været. Jeg husker i hvert fald ikke mange bøger som jeg ikke brød mig om. Måske er det også fordi jeg meget stædig holder på ikke at afprøve for meget nyt, så måske går jeg glip af en masse godt, men så længe jeg er glad for det jeg læser så er jeg tilfreds :)

   Slet
 5. Hold da op... Lidt over 7000 bøger vil det lykkedes mig at læse, hvis jeg holder nuværende tempo..
  Det sætter nogle tanker igang og mon ikke jeg pludselig vil værdsætte de bøger jeg læser en smule mere?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er hvertfald præcis den konklusion jeg kom frem til, da jeg lavede regnestykket. Det er lidt uhyggeligt at kunne sætte et tal på, men det er måske også rart nok, hvis det betyder, at man vælger de bøger man læser med større omhu og dermed også får mere glæde ud af dem.

   Slet
 6. Hvis jeg antager, at jeg bliver 80 år, og at jeg læser 120 bøger om året (pt. læser jeg nok nærmere 150 bøger, men jeg tvivler på, at jeg holder det tempo hele livet igennem), så kommer jeg op på 5160 bøger. Det synes jeg faktisk er en hel del bøger, så det er jeg fint tilfreds med :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog - www.denlillebogblog.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også mange bøger, du har I vente :-) Det er dejligt at høre, at du har det så godt med antallet af bøger. Jeg synes selv det er lidt skræmmende. Måske ikke antallet i sig selv, men mere det, at man kan sætte et cirkatal på..

   Slet
 7. Sikke et tankevækkende og interessant indlæg. Jeg giver dig helt ret i, at det er vigtigt at læse de bøger man har lyst til, og ikke dem, man føler man SKAL læse. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Netop! Jeg tror, mange føler et pres over at skulle have læst nogle bestemte bøger, og jeg har da også selv i nogle sammenhænge følt et sådan pres, og i virkeligheden er det jo virkelig fjollet. Hvorfor læse noget, man ikke virkelig har lyst til?

   Slet
 8. Virkelig et godt indlæg søde Ida. Læsevalg er netop vigtige, fordi man ikke kan læse alle bøger i verden. So many books, so little time ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Rikke! Præcis. Det er skræmmende, men også helt fint at erkende allerede nu, så fremtidige læsevalg forhåbentligt er mere omhyggelige :-)

   Slet
 9. Mit antal læste bøger om året svinger så meget, at jeg ikke tør lave udregningen, men hvor er det dog både skræmmende og fascinerende at se på de tal! Jeg forsøger virkelig så vidt som muligt kun at læse bøger, som jeg virkelig gerne vil læse, og som jeg næsten er sikker på, at jeg vil "få noget ud af", kun hvis det er "hurtigtlæste bøger" læser jeg noget, som jeg er i tvivl om, om jeg vil kunne lide, netop fordi jeg ikke gider spilde tiden med noget pladder, som jeg alligevel ikke vil synes om. :)

  SvarSlet
 10. Spændende indlæg, skræmmende udregning, men bestemt værd at tænke over!

  SvarSlet
 11. Hold da op. Jeg rammer 60*60=3600 bøger. Måske jeg skulle forsøge at øge min læsehastighed! :P

  SvarSlet
 12. Åh nej, det vil jeg slet ikke regne ud. Vil hellere lukke øjnene for begrænsningen og lade som om, at jeg selvfølgelig nok skal nå at læse alt det jeg har lyst til ;) Men god pointe, at 'livet er for kort' til at kæmpe sig igennem bøger, som ikke interesserer en.

  SvarSlet