tirsdag den 14. april 2015

Skriftserie 3 for ny dansk litteratur


Anmeldereksemplar fra Forlaget Gladiator og Vestjyllands Højskole i forbindelse med Festival for ny dansk litteratur

I marts afholdte Vestjyllands Højskole i samarbejde med Forlaget Gladiator og Læseforeningen "Festival for ny dansk litteratur" på Vestjyllands højskole. Festivalen fejrer og hylder den nye danske litteratur ved at sætte fokus på en række forfattere og tidsaktuelle tematikker. Jeg kunne desværre ikke selv deltage i arrangementet, men jeg har til gengæld læst den antologi, de har udgivet i forbindelse med festivalen. 

Skriftserie 3 for ny dansk litteratur er en samling af værker af forskellige forfattere, der alle antaster og beskæftiger sig med den givne overskrift "Billedmageri & Social indignation - Utopi & Politisk digtning". En overskrift og tematik der er genereret ud fra redaktionens sporing af tidens tendenser. I antologien sprænges genrerne. Noveller, digte, essays, tegneserier og fotografier står alle side om side, men til sammen, under den samme overskrift og med den samme bekymring for samfundets udvikling, opstår der alligevel en form for rød tråd. 

"Hver sky trak rundt på en skygge" - Amalie Smith, "Det der kan vandre med isen"

Bekymringen får forskellig form og bliver for eksempel i Amalie Smiths novelle "Det der kan vandre med isen" en sammensmeltning af natur og videnskab. I sin flugt ud i naturen bliver astronomien og biologien det centrale omdrejningspunkt, og det bliver evident, at mennesket er blevt et akavet væsen, der er vokset ud af naturens rytme. Ida Marie Hede har et mere teknologisk fokus i essayet "Olieret Kærlighed", der blandt andet behandler filmen Her. Skildringen af mennesket er dog den samme, og vi forstås her også som væsener ude af trit med det samfund, vi lever i. Josefine Graakjær har skrevet to kronikker, der sætter spørgsmålstegn ved samfundets kasseopdeling og definition af psykisk syge, og Jakob Skyggebjergs bidrag falder i tråd med dette, idet han vredt påpeger samfundets svagheder og faldgruber, og udråber samfundet som det syge. Disse fire forfattere indleder antologien med en utrolig styrke, og går alle, på hver sin måde, direkte til sagen på en smuk, konkret og solid måde. 

"God litteratur opstår som en konsekvens af forfatterens mellemværende med sproget." - Josefine Klougart, "Bølgerne"

Herefter følger en række sort/hvid fotografier af Fryd Frydendahl, der portrætterer menneskets skrøbelige nøgenhed i kontrast til en åben himmel gennemskåret af fly. Fotoserien virker først, i sin simpelhed, en smule malplaceret, men den giver et fint indblik i og overblik over den forskelligartede bekymring, der både rammer det enkelte individ, men også har globale konsekvenser. Det samme gør Lea Marie Løppenthin i "Trope-erindringer", der fremstiller en række af de problemer, der opstår i miljø- og kultursammenstød i en international verden. 

En dyster, labyrint-agtig tegneserie uden ord af Halfdan Pisket er stemningssættende, omend noget obskur at regne ud. Eva Iversens "Elise" er rørerende og tankevækkende i dens sandfærdige og ubehagelige portrættering af alderdommens og svaghedens ansigt. Det svage menneske findes overalt i værkerne, og Bjørn Rasmussens og Rikke Villadsens tegnede fortælling "9 piger" rammer direkte og angstprovokerende netop den svaghed og skrøbelighed i mennesket.  

Skriftserie 3 for ny dansk litteratur er et sammensurium af forskellige kunstneres kreative outlet, og selvom stilarterne støder hårdt sammen fra tid til anden, fungerer det faktisk rigtig godt. Det overordnede tema er bredt nok til at tillade kunstnerne frihed, men stadig smalt nok til at samle dem alle sammen i forlængelse af hinanden. Sammensætningen er gennemført og tydeligvis overvejet grundigt, hvilket gør læsningen interessant. I enhver samling er der selvfølgelig altid højdepunkter og lavpunkter, men højderpunkterne er uden tvivl i flertal, og resulterer i en tankevækkende og fornøjelig læsning. 

Jeg vil anbefale denne antologi, både som en introduktion til nye danske forfatterskaber og kunstnere, men også som en oplevelse og fordybelse i et meget aktuelt emne. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar