torsdag den 16. april 2015

Bit of a blur, the autobiography af Alex JamesJeg har en ven i England, der deler min entusiasme for det engelske band Blur, og da jeg var i London i påsken, havde han just færdiggjort denne selvbiografi af Alex James (bassisten i Blur), og han sendte den derfor videre med mig hjem. Et par dage efter jeg kom hjem, satte jeg mig til rette i sofaen og åbnede bogen, hvorefter jeg tilbragte resten af eftermiddagen i præcis samme stilling, mens jeg læste fra første side til sidste. 

Bit of a blur er en fascinerende beretning om livet som berømt musiker med alt der følger, men det er også en fortælling om kærlighed til musikken, til kunsten og universet, om livet i London i slut-80'erne og 90'erne og om personlig udvikling og selvindsigt. 

"Making music isn't something you do by thinking about it or talking about it; it's something that you do by doing it."

Vi starter i Alex barndom, hvor han oplever sine allerførste musikalske højdepunkter, og herefter følger vi ham på nært hold, da han rejser fra sin barndoms forstadsliv i Boscombe for at læse fransk i London. I London møder han Graham Coxon, en ung  kunststuderende, og de to knytter hurtigt et tæt bånd. Og det er igennem Coxon, i dette kreative frirum, at Alex møder Damon Albarn og Dave Rowntree, og det første grundlag for Blur opstår. På dette tidspunkt er de alle omkring tyve år, og det er deres ungdommelige spontanitet, fascination og naivitet, samt et godt drys tilfældige, men lyksalige sammentræf, der ligger til grund for den udvikling, bandet kommer til at gennemgå. I takt med at deres succes forøges, oplever Alex flere og flere af berømmelsens goder. Luksushoteller, rejser, champagne og villige modeller i overflod, uendelige muligheder og forsvindende grænser. 

"I thought success would be the answer to everything. I'd climbed a hill and seen a mountain in the distance. I climbed the mountain and I saw the moon. I somehow got to the moon and realized I'd left what I loved behind in another world."

Det er ikke kun interessen for Blur, der gør dette værk interessant. Det er skildringen af livet på toppen, det er berømmelsens rus og dens tømmermænd, der uundgåeligt må ramme, det er glæden og begejstringen over musikken og beretningerne om sanges fødsler, det er mennesket bag den facade, man kender, og det er dette menneskes syn på livet og verden. 

Alex skriver forrygende godt, og ærligheden i hans ord er dybtfølt og ligefrem. Hans liv er vidunderligt interessant, og jeg nød virkelig at følge hans forunderlige rejse fra at være en ung, naiv franskstuderende til enorm rockstjerne til astronomientusiast til i dag at bo på en gård i England sammen med sin kone og deres børn, hvor han laver oste. 

Læs denne bog, hvis du kan lide Blur, eller læs den for den fantastiske livsberetning.

Blur stoppede med at arbejde sammen i 2003, men har siden 2008 spillet sammen af flere omgange. Den 27. april udgiver de, for første gang i tolv år, et helt album, The Magic Whip, og i den forbindelse spiller de en af deres helt store koncerter i Hyde Park i London d. 20 juni. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar