torsdag den 15. januar 2015

Tema #20 Hvis jeg var en bog...


Den litteratur, man holder af, siger meget om en som person, og når jeg skal lære andre mennesker at kende, ynder jeg sommetider at stille dem to spørgsmål.

1. Hvilken bog er du?
2. Hvilken bog ville du gerne være?

Jeg er udemærket godt klar over, at man ikke kan være en bog, men spørgsmålene skal forstås i overført betydning - hvilken bog (eller karakter/handling i en bog) identificerer du dig så meget med, at du føler, den er en del af dig, eller du en del af den? Og hvilken bog (eller karakter/handling i en bog) har du holdt så meget af eller set så meget op til, at du ville ønske, du var ligesom den? 

Det er sværere at svare på, end man lige skulle tro, og som regel svarer folk med en kombination af bøger, hvilket blot gør det endnu sjovere og endnu mere interessant. Jeg spurgte for eksempel Gitte, og I kan se, hvordan hun svarede lige her

I dette indlæg har jeg selv forsøgt at svare på det første spørgsmål - det andet spørgsmål tager jeg en anden dag.

Hvis jeg var en bog, ville jeg nok være en mellemlang en af slagsen. Jeg ville være en smule tør, stillestående til tider, men alligevel (forhåbentligt) værd at læse. Jeg har altid identificeret mig med stemningen i Kerouacs On The Road, men efter at have læst John Williams Stoner, tror jeg, at en god blanding af disse vil stemme bedre overens. Stemningen i Stoner er behagelig og genkendelig: tiden går, og man går med. Hverdagslivet, de små glæder, kærligheden til litteraturen... Det er der alt sammen. Stoner formår dog ikke at ramme min trang til at ville finde nogle svar i livet, og selvom jeg på ingen måde ejer det samme gåpåmod som Sal i Jack Kerouacs On The Road, så føler jeg, at denne roman og hans karakter dækker over en del af mig. Bogens gennemgående tematik, jagten på en større mening, forventningerne, drømmene og håbet ligger mig meget nært. Selvom jeg ikke hitch-hiker mig frem i livet, så forstår jeg godt udlængslen - jeg ved heller ikke hvilken vej, jeg skal gå, eller hvor jeg er på vej hen, men jeg håber, at det går op for mig en dag. For både Stoner og On The Road er det hovedsageligt stemningen og tematikkerne, der rammer og ligner mig. Karaktermæssigt finder jeg nok alligevel flere ligheder i andre bøger. 

Da jeg læste Donna Tartts Den Lille Ven, blev jeg rørt over beskrivelserne af Harriets barndom, og selvom min egen barndom uden tvivl var meget, meget lykkeligere end Harriets, så identificerede jeg mig med hende, hendes naive nysgerrighed og syn på verden omkring sig. Tartt har virkelig formået at skabe en enestående karakter og portrættering af, hvordan det er at være barn, og det rørte mig, fordi jeg kunne genkende det. En anden bog, som jeg læste i udgangen af 2014, og som også rørte mig på en helt særlig måde er Fredrik Backmans En mand der hedder Ove. Jeg faldt pladask for denne gamle, bitre og sure mand, og det gik op for mig, at han også dækker over et eller andet i mig. Ikke fordi jeg er bitter og sur på livet, men fordi alle mennesker har flere sider, og fordi alle mennesker gemmer på noget godt, som bringes frem når menneskerne man omgiver sig med, er gode for en. Jeg er uden tvivl omgivet af sådanne mennesker, og de bringer nu engang også nogle gode ting frem i mig. I løbet af gymnasiet og mine udlandsophold er jeg for alvor blevet klar over vigtigheden af at have tætte venner. Jeg har lært, at det er muligt at klare sig uden, men at det på ingen måde er anbefalelsesværdigt. Derfor er En mand der hedder Ove også en del af mig, fordi det er en roman der viser potentialet ved venskab. 

Der er uden tvivl mange flere bøger, som indeholder karaktertræk eller tematikker, som jeg identificerer mig selv med, og som beskriver hvem jeg er, men de ovenstående bøger er dem jeg umiddelbart tænkte på, og jeg tror det er dem, der indeholder allermest af mig.


Hvilke bøger beskriver jer bedst? Og har I et særligt forhold eller en særlig personlig relation til en eller flere bøger? 

1 kommentar:

  1. Hvor er det bare to utrolig spændende spørgsmål! Jeg har ikke et egentlig svar, men jeg har nogle bøger, som jeg har et helt specielt forhold til, men det er mere i forhold til bøger, der har rørt mig, f.eks. Atonement af Ian McEwan, som jeg elsker. Det kan også være bøger, som har åbnet op for nye oplevelser, som f.eks. Northanger Abbey af Jane Austen, som var den første Austen bog, jeg læste.

    SvarSlet