onsdag den 7. januar 2015

Lady Windermere's Fan af Oscar WildeLady Windermere's Fan af Oscar Wilde er en komedie fra 1892, der med sin skarpe satire portrætterer det victorianske samfund og ægteskab. 

Stykket omhandler Lady Windermere, som erfarer, at hendes højtelskede mand har en affære med en anden kvinde, Mrs. Erlynne. Da Lady Windermere konfronterer ham med det, nægter han at tage anklagen på sig, og han inviterer, til Lady Windermeres  store forargelse, i stedet kvinden til aftenenes planlagte fødselsdagsfest. Mrs. Erlynnes tilstedeværelse gør Lady Windermere så rasende, at hun i vrede forlader festen for at opsøge en tilbeder, som har erklæret sin kærlighed til hende. Da Mrs. Erlynne opdager, hvad der er sket, dækker hun Lady Windermeres spor og opsøger hende hos tilbederen i et desperat forsøg på at overtale hende til at vende tilbage til sin mand. I den store forvirring bliver hemmeligheder afsløret, mens andre forbliver skjulte, og motiver bliver forklaret for læseren, men ikke nødvendigvis for de involverede i stykket. 

"I couldn't help it. I can resist everything except temptation" 

Oscar Wilde har længe rangeret blandt de forfattere, som jeg beundrer aller mest. Og det er bestemt ikke uden grund. Lady Windermere's Fan er blot endnu et eksempel på Wildes geniale sprogbrug, dryppende satiriske humor og fabelagtige beskrivelse af moral, ægteskab og samfund. Jeg undres altid over, at det er over hundrede år siden, at han fungerede som forfatter, fordi hans værker er så uendelig tidsløse. 

"In this world there are only two tragedies. One is not getting what one wants, and the other is getting it."

Lady Windermere's Fan er, ligesom The Importance of Being Earnest, et stykke om identitetsforvirring, om sociale klasser og om kærlighed. En løsning på alle problemer ligger hele tiden lige under overfladen, men kan og må aldrig udtrykkes, da det vil skade de fintfølende følelser om omdømme og stilling. Det er denne skrøbelige balancegang mellem et verdensomstyrtende problem og et så enkelt svar, der gør læsningen behageligt nervepirrende. Samtidig er persongalleriet umådeligt humoristisk og de korte samtaler er overdængede med spydighed og satire. Især holder jeg af samtalerne, der foregår enten kun blandt mænd eller kun blandt kvinder. Kvindernes samtaler virker som rosenrøde skyer, men de gemmer på regndråber af rygter og sladder. De springer fra observation til konklusion uden omtanke for logisk sans, og de dyrker deres nysgerrighed uden sans for sandheden. I mændenes  samtaler er det deres ærlighed og uærlighed, der for alvor kommer til syne, og jeg elsker de små sproglige hentydninger, der gemmer sig overalt i scenebeskrivelserne. Som for eksempel da Lord Augustus bliver spurgt, om han vil spille et spil poker, og han efter den modstridende scenebeskrivelse svarer:

"Lord Augustus: (pouring himself out a brandy and soda at table). Can't, dear boy. Promised Mrs. Erlynne never to play or drink again."


Jeg vil vove at påstå, at Lady Windermere's Fan kan læses med glæde af alle. Sproget er simpelt, velstruktureret og fascinerende flot, plottet er gennemtænkt, medrivende og humoristisk, og jeg kan ikke sætte en eneste negativ eller forbedrende kommentar på dette fantastiske stykke litteratur. Så læs det! 


"Why do you talk so trivially about life, then?" 
"Because I think that life is far too important a thing to ever talk seriously about it."
3 kommentarer:

  1. Smuk anmeldelse! Jeg vil så gerne læse mere af Wilde, og dette kunne meget vel være et fint sted at starte :)

    SvarSlet
  2. Tak! Det er bestemt ikke et dårligt sted at starte. Af alt det Wilde har skrevet, så holder jeg nu mest af hans teaterstykker.. Der kommer hans genialitet for alvor til udtryk.

    SvarSlet
  3. Hvor er jeg glad for, at du kunne lide den :-)

    SvarSlet