fredag den 2. januar 2015

2014 i bøger

Når et år rinder ud, og et nyt begynder, er det svært ikke at reflektere over det forgangne år og at gøre sig overvejelser omkring det år, vi nu går i møde. Jeg har her forsøgt at samle op på 2014, med et, hovedsageligt, litterært perspektiv. 


I 2014 læste jeg 87 nye bøger, og jeg er gået fra at have læst 81 bøger af de 1001 bøger, du skal læse, før du dør, til at have læst 109. 

januar forlod jeg sneramte slud-Danmark for Gran Canaria, og jeg startede derfor årets bogudfordring henslængt på en liggestol ved poolen og med cava og eksotiske drinks ad libitum. Januar var  blandt andet præget af Ringenes Herre, som jeg desværre blev træt af efter andet bind, og det tredje og sidste bind venter derfor på at blive læst i 2015. februar startede jeg indblik-indlæggende, og jeg talte lidt om bogskønhed, og min daværende prioritering af flere bøger frem for smukke bøger. 

marts bad jeg jer om jeres hjælp og inspiration til en eksamensopgave, og I var så utrolig søde og hjælpsomme. Jeg endte med at skrive opgave om en roman, som en af jer foreslog, og det gik rigtig godt. Jeg blev for alvor opmærksom på, at bloggen ikke kun er en en-vejs-kommunikations-kanal, men at I følger med derude, og det gør mig simpelthen så glad, når I kommenterer og stiller spørgsmål. Tak for det! Derudover var marts præget af  endnu flere eksamenstanker og af de evigt-søde mumitrolde
April stod i de litterære events tegn. Måneden startede med oplæsning af elskede Søren Ulrik Thomsen, smukke Josefine Klougart og rappe Mads Mygind. Derudover var jeg til krimimesse i Horsens, hvor jeg mødte Jussi Adler-Olsen. I april rundede jeg de første 50 læsere af min blog, hvilket jeg fejrede med en konkurrence. Jeg deltog også i mit allerførste read-a-thon.
maj påbegyndte jeg Moby Dick sammen med en masse andre læseglade danskere. Jeg blev aldrig færdig, og den sidste halvdel står på min liste for 2015. Selvom jeg ikke færdiggjorde den, talte  jeg alligevel lidt om glæden ved at læse i fælleskab med andre.  

juni startede jeg indlæggene "Ord" om sprogets finurligheder. Jeg håber at 2015 vil indeholde flere af disse indlæg. Jeg begyndte og afsluttede en lille udfordring, anmeldte en bog om sprog og læste mine første romaner af Neil Gaiman. Jeg skrev en smule om de skatte, man kan være heldig at finde i sine bøger - et indlæg, som på det tidspunkt blev et af de mest læste, og jeg lavede en opsamling på det første halve år. Juni var også måneden, hvor jeg eftersøgte en læseklub, og blev overrasket over hvor mange, der var interesserede! Der var faktisk så mange, at vi endte med at etablere hele to læseklubber. Jeg håber at året vi går i møde, giver mulighed for et samlet møde med begge klubber. juli anmeldte jeg romanen, som mit bachelorprojekt har omhandlet, og jeg diskuterede betydningen af forfattersigneringer. Derudover genlæste jeg en barndomsbog og funderede lidt over betydningen af disse i forbindelse med #sortsuperego.

august sukkede jeg over murstenstunge bøger, og jeg læste og anmeldte den første bog, vi læste sammen i læseklubben. Derudover nåede jeg i august mine første 100 læsere, og jeg afholdte derfor min anden konkurrence på bloggen, hvor man kunne vinde to smukke, smukke bøger.

september fortalte jeg lidt om mine læsevaner, og jeg gav jer et lille smugkig på mine boghylder. Jeg blev jeg inviteret til efterårsreception hos Lindhardt og Ringhof, og min hungren efter et forlagsjob voksede. Derudover var det utrolig hyggeligt at møde nogle af mine yndlingsbogbloggere, og at være i deres selskab en hel aften. Jeg sluttede september af med en beslutning om, at bloggen fremover skulle bære et mere personligt præg. I oktober skrev jeg om litteratur, der skaber røre, og jeg fremviste min samling af mumitrolde-merchandise. Derudover deltog jeg i mit andet read-a-thon, og jeg eksperimenterede med at lave videoer

November stod på en magisk dag på bogforum og en fantastisk bog! Derudover var den propfyldt med bachelorskrivning, kaffe i store mængder og lange dage på læsesalen. 

December var selvfølgelig præget af julens kommen, og jeg lavede blandt andet en video om et par julebøger. Derudover satte jeg et mål om at komme alle mine ulæste bøger til livs, og I var flere der kommenterede på det og både ønskede mig held og lykke og fortalte om jeres egne erfaringer med at få læst de ulæste bøger på jeres hylder. I december afleverede jeg mit bachelorprojekt, og jeg ser nu frem til d. 19 januar, hvor den endelige vurdering falder. 
Året bød selvfølgelig også på en bogudfordring, og jeg kom godt fra start.  Hver måned måtte en bestemt ven eller et bestemt familiemedlem vælge én bog, som jeg skulle læse, og det betød, at jeg i januar stiftede bekendtskab med Jussi Adler-Olsen, hvis romaner i afdeling Q-serien, jeg efterfølgende hurtigt fik hugget i mig. Jeg blev indviet i Walter Moers fantastiske(!) univers i romanen Kaptajn Blåbjørns 13,5 liv, og selvom denne moppedreng af en bog til tider blev lidt langtrukken, efterlod den mig med en hel ny og meget bredere forståelse for fantasiens ikke-eksisterende grænser. Jeg fik læst nogle danske klassikere, heriblandt Løgneren af Martin A. Hansen og Det forsømte forår af Hans Scherfig. Derudover blev mit lettere kølige forhold til Jane Austen testet, da jeg læste Pride and Prejudice, og selvom hun stadig ikke rangerer højt på min favoritliste, så fik jeg en smule mere respekt for hende. Jeg fik læst både Kafka og Dostojevskij, begge var øjenåbnende litteratur, omend en smule træge at komme igennem. Efter august og læsningen af Ken Folletts roman London Kalder, gik jeg godt og grundigt i stå. De sidste måneders bøger står derfor stadig ulæste på mine hylder, og 2015 byder derfor på en mindre fortsættelse af 2014s udfordring. I løbet af året vil jeg læse Charles Dickens The Pickwick Papers og Nickolas Nickleby, samt Albert Camus Den Fremmede  

Det har været enormt spændende at lade andre få indflydelse på min læsning. Jeg har lært nye forfattere at kende, som jeg aldrig ville have læst, hvis ikke det havde været for denne udfordring. Jeg har haft interessante og dybe samtaler med de mennesker, der har udvalgt bøgerne til mig, og jeg har oplevet nogle nye facetter af litteraturen. Jeg kunne sagtens finde på, at gentage udfordringen, men jeg har besluttet af 2015 skal bestå af knapt så mange fortsætter, lister og planer.  

Hvis I er nået helt herned, vil jeg bare ønske jer alle sammen en rigtig god begyndelse på det nye år!10 kommentarer:

 1. Så hyggeligt med en gennemgang af 2014. Ønsker dig et rigtigt godt nytår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! I lige måde, og tak fordi du følger med!

   Slet
 2. Sikke et herligt indlæg! Godt nytår til dig også :)

  SvarSlet
 3. Efter at have læst dette indlæg gik det egentlig op for mig at jeg faktisk har læst med helt tilbage fra januar. Synes slet ikke det har føltes som om det er et år tilbage. Tiden går utrolig hurtig :) Jeg glæder mig til at læse med i 2015

  SvarSlet
  Svar
  1. Tiden går virkelig hurtigt, ja. Det er helt uhyggeligt!
   Jeg er så glad for, at du har lyst til at følge med, og at du har gjort det siden januar! Det er altid hyggeligt med kendte ansigter :-)

   Slet
 4. Hvor har det været et fint år der er gået på bloggen. Det har været en fornøjelse at følge dig (og møde dig!) i 2014. <3 Glædeligt 2015!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Rikke! Det er jeg så glad for! Godt nytår til dig, og jeg håber vi kommer til at ses i løbet af året! <3

   Slet
 5. Hvor er det virkelig et fint indlæg. En rigtig skøn måde at kigge tilbage på et godt bogår :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Simone! Jeg frygtede, at det blev en smule langt og kedsommeligt til sidst, så jeg er glad for, at du kunne lide det!

   Slet