søndag den 14. december 2014

The Night Before Christmas af Nikolai Gogol
Det er natten før jul, og luften er fyldt med magi og mørke. Heksene flyver henover himlen, og djælven har frit spil til at udøve ugerninger, som han lyster. Han stjæler månen og gemmer den i sin lomme, så byen Dikanka henligger i et tungt og altomsluttende mørke. Mørket skaber forvirring og kaos i den lille by, og lader indbyggernes inderste og hemmeligste lyster herske over dem. Djævlen har set sig gal på byens smed, Vakula, og han forsøger ihærdigt at straffe ham ved at stille sig i vejen for kærligheden mellem Vakula og byens smukkeste kvinde, Oksana. Oksana virker dog i forvejen uberørt af Vakulas kærlighed. Hun nyder hans affekt for hende, men hun vil intet have med ham at gøre. I stedet spotter hun ham og gør ham til grin for byens beboere. Vakula beslutter, at han vil gøre alt for at vinde hendes kærlighed, også selvom det indebærer en kamp mod djævlen selv. 

"The day of Christmas eve ended, and the night began, cold and clear."

Historien er draperet i satire og humor, og de mange magiske elementer, i ægte russisk eventyrstil, gør fortællingen både spændende og mærkelig. Det er et eventyr uden sammenlignelse og uden forbindelse til de eventyr, vi i Danmark vokser op med. Persongalleriet er humoristisk og sandfærdigt, idet Gogol tillægger sine karakterer fejl og mangler og ikke blot portrætterer idylliske prinsesseidealer og kampdygtige riddere. Oksana er i novellaens begyndelse både selvcentreret og ondsindig. Hun dvæler over sit eget spejlbilleder i timer, og hun spotter Vakula for hans kærlighed til hende.

"The witch collected a whole sleeve full of stars; there was only three or four left in the whole sky" 

Gogols fortælling er et juleeventyr efter mit hjerte. Det er ikke sukkersødt eller kvalmende idyllisk, i stedet er det dyppet i kold vintersne og skarp satire, og det er fyldt med skæve, sjove og ondsindede figurer. Det er magisk og på samme tid jordnært. 

The Night Before Christmas er til dig, der holder af magi, hekse og djævle. Til dig der holder af satire og anderledes traditioner, og måske endda interesserer sig for russisk litteratur og ukrainsk overtro. 1 kommentar:

  1. Jeg læste denne bog for en del år siden, for første gang. I dag kan jeg kun huske de store træk fra den, men jeg husker den som en positiv oplevelse og har faktisk netop købt den hjem. Jeg håber på at kunne hygge mig med den i løbet af juledagene og få et skønt gensyn. :)

    SvarSlet