tirsdag den 23. december 2014

A Merry Christmas and Other Christmas Stories af Louisa May Alcott

"A Merry Christmas and Other Christmas Stories" er en fin lille samling af julefortællinger af Louisa May Alcott, der alle omhandler næstekærlighed og familieværdier. Novellerne er utrolig hjertevarmende, og de er propfyldt med de kærligste og mest betænksomme og godhjertede karakterer. De varierer selvfølgelig i handling, men fordi de alle har fokus på den samme varme, hyggelige jul i familien og vennernes skød, opstår der en form for kontinuitet imellem dem.

Den første af de syv fortællinger er begyndelsen på Alcotts roman Little Women, som jeg ikke har læst, men som jeg nu har fået en lille forsmag på. Gavmildheden og næstekærligheden i dette korte uddrag er så stor, at det næsten er overvældende. Forlængelsen af de fire pigers historie bliver rost til skyerne, og mon ikke den  bliver skrevet på næste års julelæseliste. De seks næste fortællinger er ligeså overvældende i godhed og juleånd, selvom en drejning er påkrævet dem alle, for at julen og juleånden kan opstå. 

Barnets stemme er den fremtrædende i seks af værkerne, og det er næsten magisk, hvordan Alcott formår at spejle julen i sine fortællinger, som den ses i et barns skinnende blanke øjne. Det er barnets naivitet og ligefremhed, der skaber små mirakler, som i "Tilly's Tale", hvor en lille, fattig pige finder en såret fugl, og drager så meget omsorg for det lille kræ, at hendes nabo bliver inspireret til selv at udvise kærlighed og gøre Tillys jul lidt sødere.

"A Merry Christmas and Other Christmas Stories" er den sødeste samling julefortællinger, og selvom Alcott på dygtig vis rammer den barnlige og magiske åre i julen, bliver sødmen næsten lidt for meget. Den hengivenhed og næstekærlighed, karakterne udviser, er så stor, at det næsten virker moraliserende. I "Kate's Choice" er Kate blevet forældreløs, og hun skal derfor vælge, hvem hun vil bo hos af sin nærmeste familie. Hun stiller sig selv til side, og flytter ind der, hvor der er allermest brug for hende. Hun skaber glæde og livslyst omkring sig ved sin blotte tilstedeværelse, og til jul samler hun hele familien, som var hun en magnet af ren kærlighed. Da jeg læste fortællingen, følte jeg den voldsomme næstekærlighed og tilsidesættelse af sig selv både ubehagelig og moraliserende. Kates handlinger er så rene af selvopofrelse, og selvfølgelig kan man ikke klandre hende for dem, men den større enhed det hele går op i - ikke kun i denne fortælling, men også i de andre - bliver klichefyldt og virker - på mig -  som en form for reprimande. 

Selvom denne lille julebog er så evigt yndig, tror jeg, fortællingerne ville stå bedre på egne ben - adskilt fra hinanden. De er så søde, så nuttede og så glade og eventyrlige, at det til tider bliver lidt for meget af det gode - bogstavelig talt. 

"A Merry Christmas and Other Christmas Stories" er til dig, der gerne vil røres af juleånd og julesødme. Til dig, der betragter julen som alles fest, og til dig som bliver rørt og lykkelig af at høre om næstekærlighed og familieværdier. 4 kommentarer:

 1. Måske den ville have været god for mig, sådan med lidt kvalmende sødme og næstekærligjed, så jeg kunne få sat lidt gang i julestemningen, jeg synes den har været svær at finde i år... håber zet kommer l mig imorgen :)

  Glædelig jul!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm drillenisserne er vist på spil(eller er det mon bare pølsefingrene?), sidste sætning skulle have været: håber det kommer til mig imorgen :) resten kan vist godt forstås ;)

   Slet
  2. Haha, hvis du er til kvalmende sødme og næstekærlighed, så er det LIGE noget for dig! Fik du læst den inden jul? Jeg håber du kom i julestemning i sidste ende. Jeg synes det er svært, nu hvor man er blevet voksen..

   Slet
 2. Åh ja. Alcott ér meget viktoriansk og moraliserende, og det er 'Little Women' også til tider. For mig er det en del af charmen – men det er afgjort ikke for alle, og jeg forstår så udmærket din kritik!

  <3 Rigitg glædelig jul søde Ida!

  SvarSlet