fredag den 19. december 2014

A Christmas Carol af Charles Dickens

I Charles Dickens juleklassiker A Christmas Carol møder vi den ældre, bitre mand Ebenezer Scrooge, som er vokset fast i en streng og tør døgnrytme, hvor arbejdet altid kommer først, og hverken kærlighed eller næstekærlighed eksisterer. På juleaftens nat bliver Scrooge hjemsøgt af sin afdøde kollega, som med tunge kæder er bundet til at vandre på jorden for evigt som straf for den egoisme og grådighed, han udøvede i livet. Spøgelset advarer Scrooge om ikke at fortsætte sit liv i bitterhed og kulde, og råder ham til at lytte til de tre spøgelser, der i løbet af natten vil besøge ham. 

"External heat and cold had little influence on Scrooge. No warmth could warm, no wintry weather chill him. No wind that blev was bitterer than he, no falling snow was more intent upon its purpose, no pelting rain less open to entreaty. Foul weather didn't know where to have him. The heaviest rain, and snow, and hail, and sleet, could boast of the advantage over him in only one respect. They often came sown handsomely, and Scrooge never did."

A Christmas Carol er en fortælling om den sande betydning af jul, om nye chancer, om næstekærlighed og om livets værd. Ligesom mange af Dickens andre værker sætter A Christmas Carol fokus på klasseforskel og sympatiserer med den laveste klasse, der især i julen mærker fattigdommen på egen krop. 

"I wear the chain I forged in life... I made it link by link, and yard by yard; I girded it on of my own free will, and of my own free will I wore it."


Dickens har delt værket op i fem kapitler, som han kalder "staves", hvilket med betydningen vers eller stanza refererer til titlen.  På den måde kan værket læses som en carol bestående af fem vers. I det andet, tredje og fjerde møder Scrooge henholdsvis The Ghost of Christmas Past, The Ghost of Christmas Present og The Ghost of Christmas Yet to Come. De tre indblik i tre forskellige tider giver et indblik i Scrooges tidligere liv og hans karakter, samtidig med at udviklingen hos ham ses tydeligere. Dickens sprog er utrolig smukt - måske er det værkets korthed, der gør at sproget for alvor træder frem og blænder. Han leger med ordenes betydning og med sætningernes konstruktioner, og rytmen bliver lystigere og lystigere i takt med at Scrooge indser hvad julen i virkeligheden handler om.

"It is a fair, even-handed, noble adjustment of things, that while there is infection in disease and sorrow, there is nothing in the world so irresistibly contagious as laughter and good humour." 

A Christmas Carol er til dig, der holder af fortællinger om personlig udvikling og interesserer sig for historiske tidsindblik. Den er til dig, der ikke har noget imod korte værker med en vis grad af overnaturlighed, til dig som holder af sproget og ikke mindst er den til dig, der holder af julen. 
1 kommentar:

  1. Jeg har netop selv læst "A Christmas Carol" i dag, og jeg holder så meget af den fine fortælling! Jeg prøvede sådan at læse den langsomt, men desværre ;)
    Den er bare indbegrebet af julen for mig :)

    SvarSlet