tirsdag den 25. november 2014

Tema #19 Læser jeg (også) kun gode bøger?Louise skrev et meget interessant indlæg forleden, som jeg har tumlet lidt med siden. Emnet var gode bøger, gode bøger i så stort et antal, at det uundgåelige spørgsmål på et eller andet tidspunkt måtte opstå: læser jeg kun gode bøger? Siden jeg læste indlægget, har jeg overvejet mine egne oplevelser med de bøger, som jeg læser, og jeg må, ligesom Louise, erfare, at stort set alle de bøger jeg har læst på det seneste har været gode oplevelser. Det afspejler sig endnu tydeligere, når jeg gennemlæser mine tidligere anmeldelser, hvor jeg sjældent kaster med meget negative ord. 

Jeg har undret mig en del over det siden - er det mon held, forarbejde eller kræsenhed, der gør, at jeg så sjældent snubler over dårlige bøger? 

Jeg er kommet frem til, at det nok er en smule af det hele. Forarbejdet laver jeg altid, og jeg går meget sjældent igang med en bog, som jeg ikke allerede har læst om, er blevet anbefalet eller på anden vis kender til. Jeg er uden tvivl også kræsen i forhold til de bøger, jeg læser. Flere genrer som jeg har dårlig erfaring med (fx. chick-lit) eller som jeg ved ikke siger mig noget (fx. den i øjeblikket  ellers meget populære erotiske litteratur) har jeg fuldstændig fraskrevet.  Ofte vælger jeg "klassikeren", der står på hylden derhjemme, og som jeg har en forhåndsviden om, fremfor den nyudgivne roman på bestsellerlisten, som jeg ikke ved så meget om. Forarbejdet og kræsenheden skærer uden tvivl en frygtelig masse bøger fra, og måske går jeg i virkeligheden bare glip af noget fantastisk, fordi jeg er for snæversynet.

Efter jeg er begyndt at følge med hos diverse bogblogs, har mine vaner ændret sig. Jeg læser flere bøger, som jeg aldrig ville have kendt til før, jeg læser bøger i flere forskellige genrer, og jeg tør (næsten)  klikke bøger hjem, som jeg stadig er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg vil synes om. Det er skønt at udvide sin horisont på baggrund af andres anmeldelser, også selvom jeg ikke altid er enig med tendenserne. For eksempel læste jeg  udelukkende rosende anmeldelser af John Greens The Fault In Our Stars, men fandt aldrig selv glæden ved den, faktisk fandt jeg den direkte dårlig. Til gengæld elskede jeg Stoner, som flere anbefalede mig, jeg holdte meget af The Hobbit, som jeg ellers havde opgivet, fordi jeg frygtede en gentagelse af det langsommelige tempo fra Ringenes Herre-triologien, men som flere anbefalede mig at læse alligevel og Forbandede Yngel gik direkte i hjertet, ligesom den gjorde hos en række andre bogbloggere. 

Kender I også fornemmelsen af kun at læse gode bøger? 


9 kommentarer:

 1. Louises indlæg satte også gang i mine tanker; specielt da jeg opdagede, at jeg ikke har givet en eneste bog én stjerne i år, og kun to stjerner til to bøger. Sikke dog, men jeg tror også mit forarbejde har gjort en del ift. hvilke bøger jeg begiver mig ud i. Og sociale medier har helt sikkert haft en stor indflydelse ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber hvertfald, at det har noget med forarbejdet at gøre! Ellers er det måske et tegn på, at vi bare ikke er kritiske nok? Hm.

   Slet
 2. Jeg læser vist også kun gode bøger for tiden. Jeg tror helt sikkert, det er en kombination af forarbejdet og det, at man efterhånden kender "sine" genrer - Jeg ved, at jeg skal holde mig fra chik-lit og krimier, og at jeg skal lade en bog ligge, hvis den lugter af alt for mange filosofiske overvejelser eller alt for surreelle handlinger.

  Jeg har vist kun læst 3/5-stjernede bøger i år, når jeg selv har valgt dem - Den eneste, jeg har læst og ikke brudt mig om i år, er vist Haruki Murakamis "En vild fårejagt", som jeg læste, fordi vi havde valgt den i min læseklub. Den havde jeg dog også en forudindtaget holdning til, som blev bekræftet;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder til, at vi er ens i forhold til den måde vi går til bøger på, så jeg er glad for, at du har den samme fornemmelse, som jeg, om næsten kun at læse gode bøger :-)

   Ærgerligt, at Murakami skuffede. Det er så fedt, når man kommer ud af sin "comfort zone" og opdager noget nyt og fantastisk.

   Slet
 3. I perioder opstår tanken om, om jeg kun læser gode bøger også hos mig. Oftest i perioder hvor jeg kun har læst bøger, som jeg på en eller anden måde har elsket. Men samtidig har jeg desværre også perioder, hvor jeg slet ikke synes, at jeg læser nogen gode bøger. Dog læser jeg helt sikkert mange flere bøger, jeg synes, er gode, end jeg synes, er dårlige. Hvilket uden tvivl også skyldes, at jeg for det meste læser ret meget op på en bog, før jeg vælger, om det er noget, jeg gider at læse. Eller at det f.eks. er en bog, som jeg kan se mange andre, med nogenlunde samme smag som mig har elsket :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da pudsigt, at det sådan kommer i perioder med de gode og dårlige bøger :-)
   Forarbejdet betyder virkelig meget, og især andres holdninger kan være gode pejlemærker, om hvorvidt man selv vil synes om en bog.

   Slet
 4. Det er også rigtig sjældent, at jeg læser "dårlige bøger". Jeg har selv tænkt meget over det, specielt når man skriver anmeldelser, fordi man anmelder alt man læser positivt. Men jeg læser bare også næsten kun bøger, som jeg i forvejen har læst om, jeg er ekstremt kræsen, når det kommer til bøger, og netop derfor tror jeg, at jeg næsten kun læser "gode" bøger. :)

  SvarSlet
 5. Jeg synes især at det at begynde at læse blogs har gjort en forskel for min læsning. Først og fremmest for inspirationen til at læse bestemte værker, men i høj grad også at nogle andre på en måde gør forarbejdet for mig, for hvis en blogger som jeg normalt er enig med, synes noget er dårligt, er chancen for jeg mener det samme ret høj (; Det er skægt med det.

  SvarSlet
 6. Hvor er du sød, Ida!

  Det er dejligt at læse, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan. Jeg tror også, det handler om, at man gør sit forarbejde godt, og at man kender sig selv som læser.

  Desværre kan man nemt komme til at fraskrive nogle bøger, som måske kunne være noget for en. Ligesom dig synes jeg, jeg er blevet bedre til at læse noget helt andet, end det jeg plejer, efter jeg er begyndt at følge andre bogbloggere. Men jeg ville nu ønske, at jeg nogle gange turde tage lidt flere chancer :-)

  SvarSlet