mandag den 10. november 2014

At have og ikke have af Ernest HemingwayI At have og ikke have følger vi kaptajnen Harry Morgan, som på trods af beskrivelserne af ham som en god og moralsk mand, tvinges ud i det sorte marked, hvor han ender med at transportere illegale laster frem og tilbage mellem Cuba og Florida. Perspektivet i romanen skifter løbende, og anden halvdel omhandler hovedsageligt andre, mindre karakterer. 

"Listen," I told him. "Don't be so tough so early in the morning. I'm sure you've cut plenty of people's throats. I haven't even had my coffee yet."

Hemingway mærkes tydeligt igennem hele romanen. Hans prosa og eksperimenteren med sproget er meget genkendelig, og guldkornene er stærke, tørre og humoristiske. Fortællingen bæres af  skiftende dialog og monolog, og specielt dialogen eksperimenterer han meget med. Somme tider lykkes det, så samtalerne gløder af usagte holdninger, manglende forståelse og tanker, der ikke kan formuleres, og andre gange fungerer det knapt så godt. 

Death is like an old whore in a bar - I'll buy her a drink but I won't go upstairs with her.

Den første tredjedel af romanen er både sjov og spændende og dialogen, settingen og karakterne er interessante. Men så virker det til gengæld også til at gå galt herefter. I takt med at perspektivet skifter og sekundære karakterer overtager fortællingen, bliver det overordnede fokus svagere og svagere. Det bliver utydeligt, hvor historien er på vej hen, og kedsomheden begyndte at gnave i mig. Der er selvfølgelig elementer i romanen, som jeg nød. Harry Morgans samtaler med og forhold til sin kone, fandt jeg underholdende og tankevækkende, den kærlighed der her portrætteres er stærk på en helt anden måde, end den kærlighed, som oftest portrætteres i mere moderne værker. Det er en kærlighed, der er ligeglad med konens tidligere erhverv som prostitueret, en kærlighed som både er stiltiende, forstående, praktisk og erotisk. 

Jeg har læst og nydt flere af Hemingways romaner, The Old Man and The Sea er en af mine yndlingsromaner, og ligeledes holdte jeg meget af både The Sun Also Rises og A Farewell to Arms. Denne korte roman skuffede mig derfor sørgeligt meget. Det virker til, at sidste del af romanen blev skrevet i hast og uden omtanke, som om drama, karakterer og handling blot blev klistret på i forsøget på at skabe en længere historie. 


1 kommentar:

  1. Hvor ærgerligt! Jeg plejer ellers at elske Hemingway (Og ja, The Old Man and the Sea, er jo helt fantastisk hjerteskærende.)
    Hvis du vil læse noget mere biografisk af ham, kan jeg varmt anbefale 'A Moveable Feast' om hans liv i Paris i '20erne.

    SvarSlet