torsdag den 30. oktober 2014

Litteratur af Dan Ringgaard
"Det man læser, bliver en del af én via en personlig fortolkning af ordene. Læsningen er en åndelig metabolisme"


Tænkepauser er en serie små bøger fra Aarhus Universitetsforlag, som spænder utrolig bredt i indhold, men deler det samme fine og minimalistiske ydre. De beskrives på forlagets hjemmeside som værende "folkelig formidling af forskning i særklasse", hvilket  rammer perfekt. Med et udvalg, der strækker sig fra terror til kærlighed, fra myrer til monstre og fra lykke til loven, er det let at finde op til flere, som kan være både relevante og spændende at læse. "Litteratur" af Dan Ringgaard er den nyeste tænkepause i serien, og den er, af åbenlyse årsager, også en af dem, som jeg har været mest interesseret i at læse.

"Man er sjældent så intenst tilstede i verden, som når man læser."

På de 60 sider, som en tænkepause består af, skildrer Ringgaard litteraturens opståen, skriftens betydning dengang og i dag, betydningen af at læse, litteraturens evner og dens eksistens, ikke blot i bøger, men overalt omkring os. Den lille bog er skrevet i et simpelt og flydende sprog, der helt uformelt introducerer læseren for litteraturens historie og betydning i samfundet og for læserens rolle. En dyb kærlighed til litteraturen er indlejret overalt i Ringgaards formuleringer, og gang på gang følte jeg mig ramt af  den skønne tanke: "det er præcis sådan, jeg også har det!". 

"Vi læser litteratur for at lære at leve" 

Bogen er utrolig let at gå til. Den er hurtigt læst, og den kræver, ligesom de andre tænkepauser, ikke andet end en smule interesse. Meget af det var desværre ikke nyt for mig, og jeg savnede en smule mere dybde. Endvidere fandt jeg den overordnede metafor, som er gennemgående for hele tænkepausen, og som tydeligt er et forsøg på at binde alle fortællingens dele sammen, lidt for dominerende og, i bund og grund, unødvendig. Ikke desto mindre var det behageligt og forfriskende at læse om et emne, som oftest bliver beskrevet, forklaret og uddybet over mange hundrede sider,  men som her er kogt ned i et lille intenst format. Og som jeg nævnte tidligere, er den gennemsyret af en stor, stor kærlighed til litteraturen, en kærlighed som afspejles i hele bogen og som gør den meget mere spændende og meget mere lækker at læse. Ingen kommentarer:

Send en kommentar