torsdag den 2. oktober 2014

Howl's Moving Castle af Diana Wynne JonesI mine teenageår blev jeg præsenteret for den japanske animator Hayao Miyazaki, som står bag produktionen af en række fantastiske eventyr heriblandt "My Neighbor Totoro", "Spirited Away", "Ponyo" og "Porco Rosso". I 2004 udkom "Howl's Moving Castle", hvilket var den første af hans film, som jeg så og virkelig blev betaget af. Da jeg fandt ud af, at filmen er baseret på en roman af Diana Wynne Jones, måtte jeg derfor straks undersøge det nærmere. 

Historien udfolder sig i Ingary, et land hvor magi, troldmænd og hekse virkelig eksisterer. Sophie Hatter arbejder i sin fars hattebutik, men efter hans død overtager stedmoderen butikken på trods af hendes inkompetence. Sophie følges af uheld, og en dag træder "the Witch of the Waste" ind i butikken, hvor hun lader en forbandelse ramme Sophie, så hun ældes og fanges i en gammel kvindes krop. En målrettet optimisme fører Sophie ud af byen i jagten på hjælp, hvilket hun finder i det bevægelige slot, der vandrer rundt i bakkerne udenfor byen, og hvor troldmanden Howl, der eftersigende spiser unge kvinders hjerter, bor. 

"In the land of Ingary, where such things as seven-league boots and cloaks of invisibility really exists, it is quite a misfortune to be born the eldest of three. Everyone knows you are the one who will fail first, and worst, if the three of you set out to seek your fortunes."

Denne verden af magi, som Ingary er en del af, og hvor plottet udspiller sig, er blot forgrunden til en en mørkere og mere truende baggrund. Flere hentydninger og korte bemærkninger fører tankerne på krig og ødelæggelse, og historien rummer også flere ubehagelige væsner med grumme motiver. Alligevel er det også en humoristisk roman og en kærlighedshistorie af den store slags.

"How about making a bargain with me?" said the demon. "I'll break your spell if you agree to break this contract I'm under."  


Allerede fra romanens begyndelse har man stor sympati for Sophie. Hun er den ældste ud af tre piger, og hun er tilsyneladende hverken benådet med skønhed eller magiske evner, som hendes to søstre. Alligevel er hendes kløgt, godhjertethed og troværdige væsen umuligt ikke at holde af. Som fortæller fungerer hun derfor fantastisk allerede fra den første side. Hendes tilgang til omverden og de ulykkelige omstændigheder hun føres ud i er bemærkelsesværdig positiv; hun er modig, standhaftig og stædig, alt sammen egenskaber, som farver og fyldiggør hendes karakter, så hun fremstår fascinerende livagtig. Generelt er karakterne meget udpenslede, hvilket Howl også selv er et eksempel på. De mange timer han bruger på badeværelset hver dag, og den grønne slim han opløses til, da hans udseende ikke huer ham, viser en forfængelig mand med behov for anderkendelse og accept; usædvanlige egenskaber ved en troldmand. Han er en kvindebedårer og charmetrold, men han er også nærtagende og stædig. I virkeligheden er han fuldstændig ligesom ethvert andet perfekt menneske - fyldt med fejl. 

""Really, these wizards! You'd think no one had ever had a cold before! Well, what is it?" she asked, hobbling through the bedroom door into the filthy carpet. I'm dying of boredom," Howl said pathetically. "Or maybe just dying.""

Et spændende aspekt ved romanen er dens system af verdener. Slottets dør åbner til flere forskellige udgange og verdener, alt efter hvordan du indstiller den. Det afsløres, at Howl kommer fra et land kaldet Wales, et land som er ukendt for alle karakterne i romanen, men som for læseren er et fuldstændig genkendeligt land. I et besøg i Wales, fortæller Sophie om et eksotisk og meget larmende transportmiddel, en firkantet kasse på hjul, og om den underlige beklædning, hvor der står "rugby" på ryggen af trøjerne. Wales fylder meget lidt af romanen, men turen dertil foreslår, at Howl ikke blot er speciel fordi han er en troldmand, men fordi han kommer fra en helt anden verden og en helt anden tid. Det er charmerende at verdensforestillingen er vendt på hovedet, og at støvler, hvor du med et enkelt skridt træder flere mil på én gang, er mere almindelige end biler og fodboldtrøjer. 

"That's why I love spiders. If at first you don't succeed, try, try, try again."

Howl's moving Castle er et vidunderligt eventyr. Jeg har både grint og været forundret undervejs. Fantasifuldheden er næsten usandsynlig stor og indlevelsen og sympatien for fortællingens karakterer endnu større. Jeg synes dog romanen med fordel kunne have været små hundrede sider kortere. Lige godt halvvejs går historien lidt i stå, og kommer først virkelig igang igen på de sidste halvtreds sider. Det gør det blot endnu mere ærgerligt, at slutningen og de afsluttende handlinger faktisk virker en smule forhastede og sagtens kunne have været forklaret mere fyldestgørende. På trods af denne irritation nød jeg virkelig at opleve denne eventyrlige verden, som Diana Wynne Jones har skabt.


Har I læst noget af Diana Wynne Jones før, og hvad synes I om det? Neil Gaiman har kaldt hende "the best children's writer of the last 40 years" - synes I det passer, eller har I andre kandidater til en så fin titel? 


9 kommentarer:

 1. ÅH jeg får helt lyst til avokado nu... MUMS.

  Men jeg har fået anbefalet bogen et par gange.. Jeg har dog endnu ikke fået taget mig sammen til at gøre noget ved det. Men det burde jeg måske :o

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, jeg er glad for at mine billeder ligefrem kan vække appetitten!

   Den er hvertfald et skønt eventyr!

   Slet
 2. Jeg har læst en del af hendes bøger, jeg elsker dem alle sammen. Selvom det er ved at være mange år siden jeg har læst dem.

  Og så elsker jeg også Miyazaki!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt! Jeg kender ikke så mange, der har læst noget af hende. Læste du dem som barn? Jeg tror det må have været en fantastisk verden at læse om som barn.

   Slet
 3. Ih, den skal jeg da have læst! Hvor lyder den spændende.
  Jeg har også set Miyazakis skønne film, og min helt klare yndling er Ponyo - hun er simpelthen så SØD! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaa, den er så dejlig. Du må endelig melde tilbage, når du får den læst. Vil meget gerne høre din mening.

   Ponyo er også skøn. Så nuttet!

   Slet
 4. Jeg er ikke den store tegnefilmsfan, men jeg blev alligevel grebet af Howls Moving Castle dengang jeg så den. Jeg skal helt sikkert have læst bogen bag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er jeg faktisk heller ikke overhovedet. Men Miyazaki har bare ramt plet med så mange vidunderfilm!

   Slet
 5. Åh ja, Miyazaki er god :) Det lyder som en bog der skal på læselisten :)

  SvarSlet