tirsdag den 16. september 2014

The Road af Cormac McCarthy

The Road af Cormac McCarthy er en postapokalyptiske fortælling om en far og en søn, som sammen går gennem et nedbrændt og forsvundet Amerika. De ejer intet udover en pistol med to patroner, det tøj de har på og det varierende, men ofte meget sparsomme, lager af dåsemad. Omkring dem bliver verden langsomt koldere og koldere, mørket bliver tættere og solen er for længst forsvundet under en askegrå himmel. Træerne er nedbrændte, døde eller i forrådnelse, fugle, insekter og dyr er forsvundne - alt er dødt. Faderen og sønnen, som enten refereres til som "the father" og "the son" eller "the man" og "the boy", vandrer mod syd, i håbet på varmere omgivelser. Fortællingen foregår flere år efter katastrofen har indtrådt, og der gives ingen forklaring eller årsag på den. I glimt hører vi meget sporadisk om de foregående begivenheder; om  sønnens fødsel lige efter katastrofens indtog og om moderens selvmord. 

"Then they set out along the blacktop in the gunmetal light, shuffling through the ash, each the other's entire world."

McCarthy bygger fortællingen op i meget korte afsnit. Størstedelen af bogen beskriver deres vandring, deres søgen efter mad og deres konstante frygt - ikke kun for at sulte ihjel, men også for de mennesker, som i desperation har tyet til kannibalisme, og som de ved lurer overalt i mørket omkring dem. I mødet med død og ødelæggelse aftegner der sig et smertende smukt billede af forholdet mellem far og søn.  Samtalerne imellem de to er korte og ofte kun bestående af enkelte ordudvekslinger, der bekræfter hinanden i, at de nok skal klare den, og at de ikke skal dø. Romanen er simpel, sproget er enkelt, meget af handlingen er langsom, men i denne primitive verden, opstår rørende øjeblikke; som da de finder en dåsecola, og drengen for første og sidste gang oplever den ukendte boblende fornemmelse på tungen og smagen af sødme, og dernæst deler den med sin far. 

"You forget what you want to remember and you remember what you want to forget."

Man skal have en smule tålmodighed og være i den rette sindsstemning for at læse denne bog. Den er ikke frygtelig lang, men de 300 sider består af én lang vandring, hvor dag bliver til nat i en uendelighed af kulde og enshed. Den samme bevægelse bliver gjort igen og igen, og det kan virke som en ubehagelig cirkel af gentagelser, dog afbrudt, fra tid til anden, af et lille lyspunkt eller en blodig og afskrækkende oplevelse, der får hjertet til at springe små slag over.  

Jeg har utrolig svært ved at placere denne bog. Den skaber et stort og hårrejsende univers, den skildrer et forhold mellem en far og en søn utrolig smukt, den er gribende og rørende, og den vækker vigtige tanker om vores forhold til den verden, vi lever i. Denne uforklarlige katastrofe kan være hvad som helst - det kan være dit eller mit værste mareridt, og dét er skræmmende. Samtidig er den ensformig, den er lang i forhold til handlingens endeløse vandring og den er frustrerende, fordi den ikke giver en forklaring eller en løsning. Og så er den så uhyggelig trist og grå, at jeg kunne mærke det helt ud i min egen krop.

"He walked out in the gray light and stood and saw for a brief moment the absolute truth of the world. The cold relentless circling of the sun in their running. The chrushing black vacuum of the universe. And somewhere two hunted animals trembling like groundfoxes in their cover. Borrowed time and borrowed world and borrowed eyes with which to sorrow it." 4 kommentarer:

 1. 1) Du skriver virkelig nogle fantastiske anmeldelser!
  2) Tak fordi du minder mig om, hvor meget jeg ønsker at læse The Road. Nu er den røget på to read listen.

  SvarSlet
 2. Jeg er meget enig i din anmeldelse. Det er en bog, der virkelig kræver, at du er i den rette stemning for at nyde den. Jeg kunne godt lide den - men jeg kan samtidig godt forstå folk, der ikke bryder sig om den, for det er bestemt ikke en lettilgængelig og underholdende bog.

  Mvh
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
 3. Jeg elsker dine anmeldelser! Og, åh. Jeg har ville læse 'The Road' SÅ længe. Må snart få det gjort.

  SvarSlet
 4. Jeg har set filmen, og kunne godt lide den - måske jeg også vil kunne lide bogen!
  Fin, fin anmeldelse :)!

  SvarSlet