mandag den 2. juni 2014

"The perks of being a wallflower" af Stephen Chbosky


"So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I'm still trying to figure out how that could be."

The Perks of being a wallflower er en kort roman om Charlie, en intelligent, socialt-akavet og underfundig freshman, som på brevform og adresseret til "you", indvier læseren i en teenagers tanker om venskab, kærlighed og livet. Sammen med Charlie opleves en hel række første gange: det første kys, den første joint, den første fuldskab og de første tømmermænd, første forelskelse og første knuste hjerte. Charlie skildrer sin omverden og sine tanker meget ligetil og eksplicit, og man kan ikke undgå at holde umådelig meget af hans tilgang til livet. Men på trods af det ligefremme og oprigtige sprog fornemmer man et underbyggende mørke, en skjult historie, der ikke bliver fortalt, en historie, som heller ikke er Charlie kendt. Præcis ligesom Charlie, er man nødt til langsomt at grave sig igennem al oprigtigheden og uskyldigheden, indtil man gør sig et makabert og tankevækkende fund. 

"We accept the love we think we deserve"

Romanen indledes med Charlies tanker og nervøsitet angående hans første dag i high school. Sproget afspejler hans alder og naivitet, og ved de lange sætninger, der springer fra tanke til tanke midtvejs, oplever man en form for stream of consciousness. Gradvist bevæger Charlie sig ind i en ny verden med nye mennesker, og han udvikler sig langsomt fra en introvert, nervøs og følsom dreng til en eftertænksom, erfaren og stadig meget følsom ung mand. Sproget reflekterer hans udvikling og bliver efterhånden mere og mere velformuleret og flydende. Alligevel bevares hans naivitet og næsten barnlige oplevelser af, hvad der foregår omkring ham, hvilket gør værket stærkt og interessant. 

"It's strange because sometimes, I read a book, and I think I am the people in the book."

Charlies engelsklærer låner en masse forskellige bøger til Charlie, som han skriver opgaver om, og udenfor undervisningen får karakterer for. Bøgerne er alle velkendte klassikere, som Salingers The Catcher in the Rye, Kerouacs On The Road, Burroughs Naked Lunch og Harper Lees To Kill a Mockingbird. Jeg har ikke selv læst den sidstnævnte endnu, men intertekstualiteten og benævnelsen af disse velkendte værker gjorde, at man pludselig genkendte sig selv i Charlie. Idet han fortæller om sin læsning af disse fantastiske værker, blev jeg påmindet om mine egne læseoplevelser, og det er dette værks fantastiske egenskab: sammen med Charlie genoplever man sin ungdom, både på godt og ondt. I en sådan rejse tilbage i tiden, er Charlie den perfekte kammerat, at tage med. 

The perks of being a wallflower er en sød og tankevækkende roman om ungdom, fortrængte minder og fortidsøjeblikke, venskabers styrker og svagheder, familie og frem for alt: kærlighed. Det er en pudsig og humoristisk roman, der formår at beskrive tunge emner og dunkle familiehemmeligheder. Jeg nød hvert et øjeblik.2 kommentarer:

 1. Jeg har læst den her i det nye år og jeg blev ved med at tænke: Hvorfor gav min engelsklærer mig aldrig nogle af disse bøger? Den var rigtig god og jeg kunne godt tænke mig at læse mere af denne forfatter. Hvordan faldt du over den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan havde jeg det også! Det er alle fantastiske værker, han låner!

   Jeg tror faktisk ikke, at han har skrevet andre romaner. The perks of being a wallflower er hans første, og hans primære job er som screen writer. Han var også med i produktionen af filmatiseringen af romanen. Har du set den? Jeg har endnu ikke set den, men bliver da nødt til det nu!

   Slet