tirsdag den 17. juni 2014

Tema #10 Boghilsener og glemte beskeder

Når jeg lader blikket glide henover mine boghylder, mindes jeg ikke blot værkernes historier, men også selve læsningen, omgivelserne og omstændighederne omkring dem. Dubliners af James Joyce  bringer mig tilbage til mit sparsomme værelse i London, hvor jeg, en aften under dynen, slugte hele værket på rekordtid. Kafka on the Shore af Murakami vækker minder om brændende varme hededage på et tæppe i Humboldthain park i Berlin, mens The Berlin Novels af Christopher Isherwood i stedet minder mig om de kolde efterårsaftener i selskab med mine dejlige Berlinerbørn, som jeg passede. Bøgerne er ikke kun deres egen historie efter jeg har læst dem, de indeholder også minder om den verden jeg befandt mig i, da jeg læste dem. 

Nogle værker har selvfølgelig stærkere minder tilknyttet sig end andre, og nogle af dem, som betyder allermest for mig, er dem jeg har fået af venner. 

When I look at the books I own, it's not just the stories within that I think of, but also the story surrounding the book - the story of reading it. I remember reading James Joyce's Dubliners in one sitting, while lying in my bed in a tiny room in London in 2008. I think of Kafka on the Shore by Murakami and recall the heatwave in Berlin and the crazy intense sun in Humboldthain park, while The Berlin Novels by Christopher Isherwood makes me think of my sweetest Berlin-kids whom I took care of and looked after at night, when their parents were working. The books are not just their own stories, they're also my story. 

Of course some books I associate with stronger memories than others, and some of the books I associate with the best memories are the books I've been given by friends. 

"The Wind in the Willows" er en julegave fra en hollandsk veninde, som jeg udveksler livsroman-lange breve med.

"The Wind in the Willows" was a gift from a Dutch friend, whom I've exchanged the longest letters with. 
Denne smukke samling af Baudelairepoesi fik jeg af en poetisk ven, som jeg plejede at udveksle tekster med. Den lille note indeni gør mig altid glad. 

This beautiful collection of poetry by Baudelaire was given to me by a poetic friend, whom I used to exchange writings with. It always makes me smile to open it and see the tiny note inside. 

Hver gang jeg åbner en bog og finder en sådan hilsen, gør det mig så lykkelig. Fra tid til anden finder jeg også sedler eller noter i mine bøger, oftest er det tilfældige stykker papir, som jeg har brugt som bogmærke, men engang i mellem falder jeg over nogle pudsige beskeder. Denne note fra min mor er et godt eksempel (jeg kan simpelthen ike huske, hvad jeg skulle bruge skinke, oliven og en fyldt vandflaske til, og hvorfor de skulle komme og hente mig..). 

It makes me so happy to open a book and find a greeting or a note. Often I find notes that I've used as a bookmark, and it's quite interesting to find old lists and notes from another time. The note beneath is from my mother and it says "Dear Ida. Be well! There is ham and olives and your water bottle. We'll text you before we pick you up. Mum". I have no idea what the ham and olives and water bottle has to do with anything! And why they were picking me up. Haha. 
Jeg elsker at finde ting i mine bøger, som jeg havde glemt alt om, og jeg elsker alle de minder, som bøgerne bringer frem. Det er også derfor, at jeg ikke frygter diverse skader på mine bøger så meget. Når en bog, jeg har lånt til en veninde, kommer tilbage og mangler et hjørne, fordi hendes kaniner har tygget lidt på den, så skaber det minder, og når jeg senere ser på eller genlæser bogen, vil jeg med glæde huske den samtale, jeg havde med min veninde om bogen, og jeg vil huske hvordan hendes nuttede kaniner havde en meget delikat smag i bøger.  

Finder I også mærkelige sedler eller beskeder I jeres bøger? Og hvor meget betyder det for Jer, om bøgerne er velholdte? Er det okay, at de er blevet skrevet i og har forskellige anmærkninger og tegn på at være blevet læst før?

I'm not afraid of lending my books out. Not even if they show signs of having been read. It just adds another story to the book. Adds memories and stories that I recall with joy. 

Do you often find fun or weird notes in your books? And how much do you care about keeping your books looking new? 

9 kommentarer:

 1. Hvor er det bare et fint indlæg! Jeg holder af det selv samme. Der er nu ikke noget som at finde en lille litterær kærlighedserklæring i bøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er glad for, at du deler min glæde for overraskelsesfund i bøger :-)

   Slet
 2. Jeg kan rigtig godt li' at giveren har skrevet en hilsen i en bog til mig - det er skønt. Jeg er dog ikke så vild med at låne bøger ud og så få dem retur med krøllede sider og æselører. Der er nogle bøger, jeg har helt bestemte minder om - en bestemt tid, en følelse eller et sted, Just Kids læste jeg i NYC - og det tænker jeg altid på når jeg kigger på bogen på min reol eller læser et indlæg om det på en blog ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også det er fantastisk. Men der er mange, der synes det er direkte forkert, at folk skriver i bøger. Det er interessant, man kan have så forskellige og stærke holdninger til noget som det.

   Jeg er virkelig glad, hvis min Just Kids-anmeldelse bragte nogle minder tilbage fra din tur ;-)

   Slet
 3. Jeg finder aldrig ting i mine bøger, for jeg tager altid bogmærket ud når jeg er færdig. Og det er den eneste genstand der ellers kommer i nærheden af dem. Er total hys med mine bøger, så jeg skal ikke have alt muligt liggende mellem siderne, der kan "ødelægge" bogens udseende.

  Jeg er heller ikke den store fan af skriverier i bøger, med mindre de selvfølgelig kommer fra forfatteren selv. Den slags har jeg nogle stykker af, og dém elsker jeg meget højt. Men jeg bryder mig ikke om at modtage en bog, som giveren har skrevet i. Mest af praktiske årsager, for så kan den ikke byttes, såfremt jeg har den/ikke vil have den/får to eksemplarer/etc. Det har jeg prøvet en gang før, og irritationen over at stå med to bøger, hvor jeg jo kun behøver én og så ikke engang kunne få en anden i stedet, har virkelig sat sig i mig. :P

  Jeg elsker at få bøger. Både generelt og i gave. Men jeg værdsætter dem mest, hvis de er helt nye og folk ikke skriver i dem/fylder dem med alverdens ting etc. De skal bare være nye, fine og smukke. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, det er ret sjovt, at det er noget, man kan føle så stærkt omkring. På mange måder kan jeg også sagtens se, hvorfor du er hys omkring dine bøger, og det kan da også lige gibbe i mig, hvis der er fare for, at der kan ske noget med mine ekstra fine eksemplarer.

   Det er selvfølgelig ret ærgerligt, hvis man modtager en bog, der er skrevet i, hvis man gerne vil bytte den. Jeg kunne heller aldrig selv finde på, at skrive i en bog, som jeg gav væk, medmindre det var et loppefund eller noget meget personligt, som jeg med sikkerhed vidste, at vedkommende ikke ville bytte væk.

   Det er hvertfald dejligt at høre, at du passer så godt på dine bøger. Du må have en meget smuk samling!

   Slet
 4. Åh hvor fint :) jeg har fundet lidt ting i genbrugsbøger, og fandt også engang en hel bog med små citater i mit nye lejlighedsskab. Men jeg vil da langt hellere have små personlige hilsner fra folk jeg kender :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, jeg kan godt huske dit indlæg om citatbogen. Det var simpelthen direkte fantastisk! Gid jeg havde gjort sådan et fund.
   Det er bestemt meget hyggeligt med personlige beskeder. Jeg værdsætter hvertfald dem jeg har meget højt.

   Slet
 5. Prøv at kast et blik i enten Forgotten Bookmarks bogen eller hjemmesiden - tror du vil blive "grebet" lidt - det får i hvertfald sat ens fantasi lidt igang :) http://www.forgottenbookmarks.com/

  SvarSlet