lørdag den 14. juni 2014

Ord #2 Metaforik

Til mit sidste indlæg om ord fik jeg en kommentar om metaforik fra Marie. Hun skrev: 

"Noget der altid frustrere mig er op og ned. Op af bakke, ned af bakke. Uanset om noget "bare er op ad bakke" eller "det går ned ad bakke" så lyder det i mine ører negativt, og som cyklist i Århus har jeg især svært ved at se det positive ved op ad bakke. Det lader også til "op" for det meste er godt, ligefrem himmelst, mens ned derimod er... nedern? Jeg tør slet ikke bruge nogen former for op eller ned metaforer mere. Hjælp!"Et af de mest interessante sproglige elementer jeg er blevet introduceret for, er metaforikken. Jeg har altid troet, at en metafor har med ordbetydning at gøre. Og Gyldendal beskriver da også metaforen som en "overføring af ord eller udtryk fra deres normale anvendelse til en sammenhæng, der fremkalder ny, billedlig betydning". I den sammehæng er en metafor blot sproglige udtryk som "livet er en rose". På mit andet semester fandt jeg dog ud af, at metaforer er meget mere end disse sproglige udtryk, de er en del af hele vores begrebssystem, en ubevidst instans, der strukturerer hele vores bevidsthed og forståelse af sproget. 

Metaforens vigtigste egenskab er, at den gør det muligt for os at forstå og opleve én slags ting ved hjælp af en anden. Derfor får metaforen stor betydning for vores tankeprocesser, netop fordi vi opfatter alt omkring os i forhold til hinanden. 

Der findes forskellige metaforer, og herunder er de såkaldte orienteringsmetaforer, ifølge mig, de mest interessante. Disse metaforer organiserer et system af begreber, som alle står i forbindelse med hinanden. Orienteringsmetaforerne omfatter rumlige metaforer fx op, ned, ud, ind, foran, bagved osv. og oftest forekommer de i modsætningspar, som op og ned. Årsagen til at de kaldes orienteringsmetaforer er, at de orienterer os om noget andet end ordet i sig selv. Ned orienterer os som regel om noget negativt, mens op orienterer os om noget positivt. Orienteringsmetaforerne er ikke vilkårlige, de er opstået ud fra kulturen og erfaringer fra den fysiske verden. 

Utrolig mange af vores helt basale begreber i sproget er forbundet med disse orienteringsmetaforer, og når man først begynder at tænke over det, kan man næsten ikke lade være med at sige noget, der ikke er baseret på metaforer. I undervisningen anvendte vi et eksempel på en metafor, som man ikke umiddelbart lægger mærke til: "Pressede arbejdsgivere bøjer reglerne". Ordet bøjer betyder her ikke at bøje, i den forstand man normalt vil forbinde med ordet. Normalt kræver det et fysisk objekt, før man kan bøje noget. Regler har ikke en fast form, og når man bøjer regler er det derfor en metaforisk handling. Tilbage til op og ned. Vi bruger vores krop og vores erfaringer til ubevidst at skabe de metaforikker, som styrer vores begrebssystem. Vi overfører tanker fra et område over til et andet område ved at bruge den viden og erfaring, vi har om verden. Når vi bruger "inde" som noget positivt og "ude" som noget negativt (hvilket kommer tydeligst til udtryk ved "inde i varmen" og "ude i kulden") kan det være opstået, fordi det helt basalt blot udtrykker, at det ikke er rart at være fanget ude i kulden, eller at det er rart at være den, der for eksempel sidder tættest på bålet og dermed er inde i varmen. På den måde er "op" og "ned" højest sandsynligt også funderet. Det kan for eksempel være opstået med størstedelen af befolkningens forestilling om himmel og helvede, der netop indeholder disse vertikale punkter. 

Det er interessant, at der netop ved op og ned forekommer undtagelser. Som Marie nævner kan både "det går op ad bakke" og "det går ned ad bakke" forstås som godt og skidt. I dette tilfælde er der opstået en form for forvirring, fordi "op" forbindes med noget positivt, og mange derfor forstår udtrykket "det går op ad bakke" som positivt. Men for alle os cyklister, der ved hvordan det er at bekæmpe en bakke, er det umuligt at forbinde "det går op ad bakke" med noget positivt. På samme måde forbindes "ned" generelt med noget negativt, og derfor også udtrykket "det går ned ad bakke", hvor vi cyklister igen ville mene, at det at det går ned ad bakke, netop er positivt. Der er mange, der roder rundt i lige netop disse formuleringer, hvilket er fuldstændig forståeligt, for netop i disse formuleringer bliver hele vores begrebssystem og vores tankeprocesser, der er styret af metaforikker, udfordret af den viden vi har om, at det ikke er særlig sjovt at cykle op ad bakke, men til gengæld er mægtig rart at cykle ned ad bakke. 

En anden undtagelse i "op" og "ned"-metaforikkerne er udtrykket "at være nede med noget", der forbindes med noget positivt. Dette eksempel diskuterede vi også til undervisningen, og min lærers forklaring på, hvorfor lige netop dette udtryk er en undtagelse, var at subkulturer, der står i opposition mod den herskende kultur, ofte (ubevidst) skaber udtryk, der modstrider den dominerende kultur. "At være nede med noget" er et udtryk, som ikke forekommer i alle dele af samfundet, hvilket blot er med til at indikere, at det er en  bestemt social gruppe af befolkningen, der har skabt det. 

Der forekommer altså variationer i vores forståelse af orienteringsmetaforerne "op" og "ned", og disse variationer kan være opstået af forskellige årsager, som ikke altid er lige til at regne ud, men som vi alligevel kan gisne om. 

Jeg håber, at det nogenlunde besvarede spørgsmålet, og at I ikke synes jeg er alt for nørdet nu, hvor det ikke længere er en hemmelighed, hvor spændende jeg synes sproget er. Undrer I Jer over nogle sproglige fænomener eller sjove ord? 

7 kommentarer:

 1. Er rigtig glad for at læse de her indlæg. Er meget interessante og faktisk også lidt sjove :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt! Det er jeg virkelig glad for!

   Slet
 2. Virkelig spændende indlæg, specielt lige med det her op ad/ned ad; for det har jeg virkelig lagt meget mærke til. For der er faktisk sket et skift igennem de sidste år, hvor man pludselig er begyndt at bruge op ad bakke/ned ad bakke omvendt end man før har gjort. I dag bruges det i medierne stort set altid som op ad bakke=negativt og ned ad bakke=positivt (ligesom med cykler :D ), mens det altid har været omvendt, som du også skriver. Kan faktisk huske første gang jeg hørte det blive brugt i radioen, jeg undrede mig helt vildt og tænkte; den journalist har da fået vendt helt rundt, men pludselig var det alle vegne, det irriterer mig stadig grænseløst at folk bruger det forkert. Når det går ned ad bakke for nogen, er det altså ikke positivt :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop! Jeg tror faktisk, at de fleste mennesker er i tvivl om, hvad der er positivt og hvad der er negativt, hvis man spurgte dem om det. Det er ret interessant. Jeg forestiller mig, at vi langsomt begynder at efterligne hinanden, så vi til sidst siger det samme. Men lige nu befinder vi os hvertfald i et midterpunkt, hvor man tydeligvis kan gøre begge dele.

   Slet
 3. Jaaaaa!! Tusind tak. Det er så vildt, hvor meget man går og siger uden at tænke over det! Før var jeg nede over de her metaforer, men nu er jeg nede med de fede orienteringsmetaforer :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, fantastisk! Det er jeg glad for at høre! :-D

   Slet
 4. hehe, i min verden betyder op ad bakke helt klart at noget er anstrengende :D

  SvarSlet