søndag den 11. maj 2014

Tema #9 En bogsamlers vanskeligheder


På trods af store om drømme om at kunne opbevare mine bøger i mit eget private bibliotek, med hylder fra gulv til loft og med små stiger på hjul til at nå dem placeret øverst, må jeg indse realiteterne. Jeg bor i en Toblerone-formet lejlighed med bogreol-uvenlige skråvægge og tændstiksæskestørrelses faciliteter. Da jeg flyttede ind, skulle alle mine bøger med, og dengang var det intet problem. Nu står jeg, et år senere, med et skæbnesvangert problem: hvad skal jeg gøre af mine bøger, når pladsen simpelthen bare mangler?


Jeg har længe forsøgt at udskyde problemet, blandt andet ved at stille mine bøger i dobbelte rækker på hylderne, men nu er rækkerne inde bagved også tætpressede. Jeg må nok erfare, at jeg snart bliver nødt til at starte en udvælgelsesproces og dømme nogle af mine elsklinge, til et liv i en papkasse i kælderen - hvor forfærdeligt det end lyder. 
Jeg har altid følt mig godt tilpas i hjem fyldt med bøger. Vægge der er fyldt med bogreoler og dermed næsten virker tapetseret med litteratur er i min verden ensbetydende med en hjem-følelse. Derfor er det trist, at jeg bliver nødt til at flytte en del af denne hjemhedsfølelse ned i kælderen, men jeg kan ikke længere se andre udveje. 

Hvordan opbevarer I jeres bøger? Har I også pladsmangel, og hvis I har, har I så nogle smarte løsninger på problemet? 

6 kommentarer:

 1. Mine bøger bliver hovedsageligt opbevaret i to bogreoler, derudover står der dog også lidt i en anden reol, i et skab og på hylder rundt omkring i stuen. Og så har jeg en kommode hjemme hos mine forældre, som ligger bogkøb jeg har gjort hos dem i, og så får dem til at fragte op til mig engang imellem, når de kommer på besøg. Jeg løber dog også hele tiden tør for plads, men heldigvis har jeg endnu ikke nået et kritisk punkt, hvor jeg ikke længere har plads til dem i min lejlighed - og jeg håber inderligt på, det ikke når at ske, men det gør det jo nok desværre. Sådan er det jo, når man går og drømmer om et hus med eget bibliotek. Men hvis den tid kommer på et tidspunkt, så tror jeg, jeg vælger at sende nogle af de læste bøger, som jeg ikke regner med at genlæse foreløbig, hjem til mine forældre. På den måde kan jeg nemlig kigge på dem, hver gang jeg kommer på besøg, og samtidig ved jeg, at de står et sted, hvor der ikke sådan lige kan ske dem noget :)

  SvarSlet
 2. Jeg har en del fremme i soveværelset i henholdsvist min reol og tallerkenrække, men det er langt fra det hele - resten er bag skabslågnerne i mit gaderobeskab i gangen. Når jeg engang bliver "rigtig voksen" vil jeg have en giga bogreol :D Men på 62 kvm er det ikke muligt. Du kan se det, der er fremme pt. her :D http://venterpaavin.blogspot.dk/2014/02/boligglimt-sovevrelse-edition.html

  - Anne

  SvarSlet
 3. Jeg har faktisk lige fået nye bogreoler, så lige nu har jeg masser af dejlig plads :o) Det er noget så dejligt! Men ens bogstak er jo evigt voksende, og lejligheden bliver jo ikke større, så mon ikke problemet kommer på et tidspunkt ;)

  SvarSlet
 4. Sikke flotte billeder!
  Har alt for lidt plads til mine bøger, og har både set mig nødsaget til at gemme nogle i kasser på loftet og under sengen, men jeg drømmer mig stadig væk til det der drømmebibliotek, som man da skal eje engang!

  SvarSlet
 5. Jeg har opdelt mine bøger i 3 kategorier, kogebøger i køkkenet, tegneserien og wellness bøger i soveværelse og resten i stuen hvor der endnu er plads nok (fordi jeg systematisk tømmer min reol for alt andet end bøger hver gang jeg mangler plads.

  Jeg kan godt forstå at du syntes det er svært med strå vægge.
  Du må ud og købe multifunktions møbler. Et sofabord hvor der er plads til bøger under. Eller lign.

  SvarSlet
 6. Jeg har sådan set plads nok, men jeg har bare for lidt reoler, så de ligger på borde og i vindueskarme rundt omkring i huset. Jeg prøver altid at spare sammen til nye reoler, men pengene går som regel til endnu flere bøger...

  SvarSlet