mandag den 5. maj 2014

Tema #8 Når læsning bliver et fællesskab


I denne måned har Rikke og Gitte startet et fantastisk arrangement: fælleslæsning af Herman Melvilles Moby Dick. Det er en skøn idé og en herlig oplevelse at dele tanker og tips undervejs, specielt med en roman, der både i sin længde og i sit sprog er forholdsvist omfattende. Jeg har nydt de første dages læsning og glæder mig til at færdiggøre romanen i selskab med en hel masse andre læseglade mennesker. I kan stadig nå at være med, opdateringer sker på diverse medier under tagget #melvilledk.  Generelt finder jeg tanken om at læse i fællesskab meget tiltalende. Jeg har længe ønsket mig en læseklub, men jeg har erfaret, at der er næsten usandsynligt få i min omgangskreds der læser skønlitteratur, og det er endda på trods af, at mit studie er sprogorienteret. Derfor gør dette arrangement mig glad helt indeni. 

Jeg elsker at læse, også selvom det er bøger andre ikke finder interesse i. Alligevel gør det mig altid begejstret og glad, når jeg opdager at andre har læst nogle af de samme bøger som jeg selv, og at vi kan diskutere og sammenligne holdninger, dele yndlingsøjeblikke eller hade sproglige formuleringer i fællesskab. At dele den glæde jeg får ved at læse med andre mennesker er  dejligt og givende, og selvom jeg ikke har en læseklub, så har jeg heldigvis enkelte venner og en familie, som deler denne glæde. En glæde der kan deles på mange måder: både ved fælleslæsninger af samme bog og efterfølgende samtaler, men også ved at sidde sammen og læse, at være i nærheden af hinanden, men i hver sin bog. På en familietur til Bornholm, tilbragte jeg selv, min søster og mine to kusiner en stille solrig eftermiddag i hvert vores skriftlige univers, og det var noget af det hyggeligste.


Nogle gange er det selvfølgelige også rarest at sidde for sig selv uden forstyrrelser. På billedet nedenfor mente min søster vist alligevel, at det så lidt for ensomt ud, hun har hvertfald følt, at hendes bamse skulle læse med henover skulderen. Læser I også Moby Dick i øjeblikket? (Hvis I gør, hvor kan jeg følge med I jeres læsning?) Og hvordan har I det generelt med at læse sammen med andre - er det for forstyrrende eller holder I af det?

7 kommentarer:

 1. Jeg læser også med og er ligesom dig meget begejstret for fællesskabet. Der er noget specielt ved det at læse den samme bog og at dele glæderne ved det med hinanden :)

  SvarSlet
 2. Skønne og stemningsfyldte billeder! Jeg er selv med i læsningen, på trods af at jeg har læst Moby før. Det er dog en uddødelig historie, som jeg bestemt gerne læser igen, fordi jeg ikke føler, at jeg ydede bogen retfærdighed første gang jeg læste den.

  SvarSlet
 3. Jeg læser også med og nyder følelsen af fællesskabet :) det er bare hyggeligt! Jeg opdaterer både på blog, Twitter og instagram :D

  SvarSlet
 4. At læse i fællesskab er virkelig en rar ting, som jeg er glad for at have (gen)opdaget. Det motiverer en på en helt anden måde end at læse alene, synes jeg.

  Jeg læser også med på #MelvilleDK og opdaterer for det meste på Twitter (@bogvalg).

  SvarSlet
 5. Jeg er også med på vognen omkring 'Moby Dick', og jeg synes virkelig det er hyggeligt at læse i fællesskab.

  Mht en læseklub i det Aarhusianske, så har jeg overvejet, om det var noget man skulle stable på benene. Var det noget, du kunne have lyst til at eksperimentere med? Jeg sidder nemlig selv i samme situation, at ikke mange omkring mig har samme kærlighed til litteratur, som jeg selv, og savner nogle gange inspiration og motivation; at diskutere og dele læseoplevelser.
  (Nu ved jeg ikke om jeg tager helt fejl, men vi har vidst mødt hinanden for nogle år siden pga en fællesveninde i Katrine Witte - tager jeg helt fejl her?)

  SvarSlet
 6. Min kæreste og jeg holder nogle gange læseaftner - det er bare så hyggeligt at være sammen, men i hver sin verden :D
  Og er så glad for at du nyder at læse Melville :D

  SvarSlet
 7. Det første billede er genialt. Lakridspiper og "Moby Dick" - så fint!

  Og jeg er glad for, du nyder fælleslæsningen. Det gør jeg virkelig også; det er så fantastisk fint at have nogle at dele sine læseoplevelser og strøgtanker med. Det er også derfor jeg knuselsker min læseklub, det har virkelig bragt mig megen glæde :)

  SvarSlet