torsdag den 29. maj 2014

En lille bogudfordringDer er ikke noget nyt i at man, når man i forvejen bruger al sin tid begravet i tunge bøger og alenlange opgaver, kan finde det svært at finde motivationen og lysten til at læse, når man endelig tillader sig selv en pause. Min sidste eksamensopgave afleverer jeg på onsdag, og jeg glæder mig allerede ufattelig meget til frihed og fritid, venneaftaler og forhåbentligt nye spændende flytte-projekter. Men mens eksaminerne har stået på, har jeg forsøgt mig med en lille og hyggelig bogudfordring, der faktisk er inspireret af den første af mine eksaminer. Jeg har tidligere nævnt, at jeg havde besluttet mig for, at skrive en sprogfilosofisk opgave om Mumitroldene, og jeg erfarede i det forløb, at jeg langt fra var så bekendt med dem, som jeg havde troet. Derfor besluttede jeg mig for, at jeg ville læse mig igennem alle Tove Janssons romaner om de små trolde. 


Jeg skyndte mig at bestille dem alle sammen via statsbibliotekets hjemmeside, og har siden da kunne hente dem løbende. Jeg har efterhånden læst mig igennem dem alle, og mangler kun de sidste i forfatterskabet, og det har simpelthen været en fornøjelse. Når jeg er kommet hjem fra læsesalen om eftermiddagen eller aftenen, fuldstændig smadret og utålelig at være sammen med, har det været et velfortjent og afslappende pusterum at tage på eventyr med Mumitrolden. Desuden har det også været en spændende rejse efter at have brugt en måned på intensivt at arbejde med deres univers ud fra en lang række teoretikere og filosoffer. 

Udover at forstå de små trolde i en helt ny kontekst og med et meget bredere perspektiv, har det også været rart at vende tilbage til det barnlige element: at glemme teorien og bare nyde mumitroldene for deres eventyrlige fortællinger og deres naive og lyksalige tilgang til livet.  


8 kommentarer:

 1. Hvor er det spændende at læse dine indlæg om Mumitroldene. Jeg har aldrig haft noget nært forhold til de små væsner. Jeg har set dem utallige gange i fjernsynet som barn, men dine indlæg har givet mig lyst til at læse bøgerne også. Det lyder så interessant, når du skriver om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre! Jeg er glad for, at min kærlighed til de små bliver modtaget så godt. Jeg kan varmt anbefale både tegneseriehæfterne, billedbøgerne og romanerne! :-)

   Slet
 2. Mumibøgerne er simpelthen også bare skønne! Det er en rigtig god måde at slappe af på, når man læser dem, fordi de ikke kræver så meget, og alligevel er fuld af tunge ord meningsmæssigt.

  SvarSlet
 3. Jeg har set nogle store børne billedbøger med Mumitroldene på engelsk, Who Will Comfort Toffle? og The Book About Moomin, Mymble and Little My. Ved du om de også findes på dansk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør de hvertfald! Næsten hele mumiuniverset er oversat til dansk, enkelte ef stadig kun på svensk, men det er overkommeligt at læse. Her er link til Mumi, Mymlen og Lille My:

   http://www.saxo.com/dk/mumi-mymlen-og-lille-my-hvad-sker-der-saa_tove-jansson_indbundet_9788702068702

   Slet
 4. Jeg elsker virkelig romanerne! De er så gode, så melankolske og så barnligt smukke. Det er virkelig et meget filosofisk og meget interessant univers.

  SvarSlet
 5. Mumitroldene er så søde! :) Jeg har faktisk ikke læst mange af bøgerne, men jeg vil rigtig gerne have læst flere, og sikke et godt projekt at begynde på!

  SvarSlet