fredag den 18. april 2014

Bogskønhed #3I kender ham nok. Om det er for musikken, stofferne eller kæresteriet med Kate Moss er svært at sige, men stort set alle kender ham. Pete Doherty: digteren, musikeren, forfatteren, den filosofiske tegner og kreative sjæl, og ikke mindst, et af mine største ungdomsidoler. Dette værk fra 2007 står mig meget nært, og det er ikke uden grund. Det er nemlig seks-syv års dagbøger af Pete, samlet i et stort bind, kaldet The Books of Albion. Bogens første sider viser de tyve originale dagbøgers forsider, og begynder med ordene; "Let this be an itinerary, if only a pop metaphysical one..."

Dernæst får man på de næste 321 sider et indblik i en mands liv. Siderne er prydet med sangtekster og noder, blyantstegninger og udklippede billeder, digte og fanbreve, avisartikler, interviews og tanker. Det er muligt at se kendte sanges opståen, deres oprindelige udseende og udstregede versioner. Samtidig bliver man trukket ind i meget private henseender; overvældende forelskelser, intime øjeblikke, stoffernes overtag og blodige minder er trykt på papiret i bogstaveligste forstand. 

Han har klistret rørende fanbreve ind sammen med optegnelser fra hans utallige fængselsophold i Pentonville.  Smukke kærlighedserklæringer og hadefulde ord om Kate Moss skiftes om at dominere siderne. Glimt fra bandet, The Libertines, som Pete var en del portrætterer deres stortid, deres opløsning og starten på nye musikalske projekter, både i Babyshambles og solo. 


Pete lægger ikke skjul på meget. Der er selvfølgelig udeladte sider, men ellers er det næsten uhyggeligt, hvor tæt på hans verden man kommer. I mine yngre dage var jeg fuldstændig blændet af ham og hans liv, og dette værk var ren magi. Selv i dag, hvor min ungdoms passioner ikke er helt så voldsomme som før i tiden, holder jeg meget af at bladre mig igennem hans liv. Det er så smukt, lidenskabeligt og passioneret, at man ikke kan andet end fascineres. 1 kommentar:

  1. Sikke en flot, flot bog! Coveret er jo virkelig betagende!

    SvarSlet